Pellegrini Fico meggyanúsításáról: Tiszteletben tartom az ügyész döntését

2019. december 5. - 16:53 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő nem kommentálja a döntést, miszerint büntetőeljárás indul Robert Fico, a Smer-SD elnöke ellen.

Úgy véli, tiszteletben kell tartani az ügyészség és a rendőrség döntéseit.

„A rendőrség az ügyész utasítását követi. Az ügyésznek valószínűleg megvannak az indokai, nekünk pedig tiszteletben kell tartani ezt a döntést, és maximálisan együtt kell működni, függetlenül attól, hogy egy kormányfőről, egy pártelnökről vagy egy egyszerű dolgozóról van-e szó”

– jelentette ki Pellegrini, hozzátéve, a törvény előtt nem tehetünk különbséget az emberek között, ha azt állítjuk, hogy Szlovákia jogállam, és működik itt az igazságszolgáltatás.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója csütörtökön meggyanúsította Robert Ficót, a Smer-SD elnökét nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, gyűlöletkeltés, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében.

„Annak ellenére, hogy az SZK Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy Milan Mazurek volt képviselő szélsőséges kijelentései kimerítik a bűncselekmény fogalmát, és elítélte őt, Fico a nyilvánosság előtt egyetértett azokkal, és álláspontját a közösségi hálón terjesztette”

– olvasható a rendőrség közleményében. A fenti bűncselekmények miatt a Smer-SD elnökét egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

TASR