Pellegrini: Fontos gazdasági partnerként tekintünk Oroszországra

Peter Pellegrini miniszterelnök a szlovák gazdaság számára létfontosságú kérdésekre szeretne összpontosítani a Vladimir Putin orosz elnökkel és a Dimitrij Medvedev orosz miniszterelnökkel folytatott megbeszélés során.

Pellegrini: Fontos gazdasági partnerként tekintünk Oroszországra
Fotó: TASR

Mindenekelőtt a Nord Stream 2 gázvezeték kiépítése és a kőolajellátás, a szélesnyomtávú vasút tervei és az atomerőműveinkhez szükséges fűtőanyag-ellátás lesz a téma – mondta Pellegrini hétfőn a TASR-hírügynökségnek, és hozzátette, Oroszország fontos gazdasági partner Szlovákia számára.

A két ország képviselői az atomenergia békés célú felhasználásáról szóló kormányfői szintű megállapodást írnak alá.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy Szlovákia gazdasága szempontjából fontos az EU, biztonsága szempontból pedig a NATO, ez azonban nem akadályozza a két országot a gazdasági együttműködés fejlesztésében. „Miniszterelnöki szinten kell értékelnünk és megvitatnunk a gazdaság, az energiaellátás, a kereskedelem, a befektetések aktuális kérdéseit. Célunk, hogy erősítsük a gazdasági együttműködés pozitív folyamatait, és további lehetőségeket találjunk” – szögezte le. Szeretné felvetni az 1968-as csehszlovákiai katonai invázió és a rehabilitáció kérdését is az orosz parlamentben, mert szerinte ennek a kérdésnek a rendezése nem szerencsés, ami nem jó a bizalom és az országok közötti jó kapcsolatok építése szempontjából.

Úgy véli, Szlovákia gazdasága az egyik legnyitottabb a világon, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott külpolitikai kapcsolatokat ápoljunk minden országgal. „Ezért érdekünk, hogy baráti, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolatokat ápoljunk az Orosz Föderációval is. A kétoldalú találkozó jó alkalom a külpolitikai kérdések megvitatására, beleértve Szlovákia EBESZ-elnökségét is” – tette hozzá a miniszterelnök.

Szerinte az orosz-szlovák kapcsolatok jó irányba fejlődnek. „A legfrissebb adatok szerint 2018-ban és 2019-ben is erősödtek a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok. Oroszország fontos Európa számára az energiaellátás szempontjából. A kétoldalú együttműködés kiemelt területe a kultúra és az oktatásügy is” – tette hozzá. Pellegrini a Szentpéterváron megrendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon is részt vesz Putyin elnökkel és világ más vezetőivel közösen. A téma a fenntartható fejlődés lesz.

A szlovák miniszterelnök kedden (június 4-én) indul hivatalos látogatásra Oroszországba, mindössze egy hónappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök elfogadta a Fehér Házban. Pénteken tér vissza Szlovákiába. Pellegrini Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök meghívására utazik Oroszországba.  


TASR