Pellegrini: Gazdasági szempontból előnyös a Viper helikopterek megvásárlása

2023. március 22. - 19:32 | Belföld

A Bell AH-1Z Viper helikopterek megvásárlása gazdasági szempontból előnyös, az ár és az érték nagyon kedvező, és teljesen modernizálni lehet a szlovák légierőt – jelentette ki szerdán Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke.

Pellegrini: Gazdasági szempontból előnyös a Viper helikopterek megvásárlása
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Ha olyan felszerelést kapunk, melynek értéke a piacon egymilliárd, de csak 300 milliót kell fizetni érte, az kétségtelenül jó vásár”

– mondta Pellegrini, hozzátéve, a tranzakciót nincs miért megkérdőjelezni.

„Akkor fogjuk megkérdőjelezni, ha valaki ezután kijelenti, hogy a nyugdíjak soron kívüli valorizálására nincs 150 millió euró a kasszában, de a helikopterekre volt 300 millió. Ez a helyzet most már nem állhat elő”

– jelentette ki.

Az Egyesült Államok 12 darab új Bell AH-1Z Viper helikoptert kínált fel Szlovákiának cserébe az Ukrajnának ajándékozott MiG-29-es vadászgépekért, beleértve a pilóták és mérnökök kiképzését, továbbá 500 darab AGM-114 Hellfire rakétát – tájékoztatott a közösségi hálón Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter. Mindezért 340 millió eurót fizetne 3-4 év alatt az ország a védelmi tárca éves költségvetéséből, ám az átvett felszerelés értéke Naď szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Pellegrini annak kapcsán is nyilatkozott, hogy szerdán Szlovákia megkapta a második kifizetést az uniós helyreállítási tervből. A terv teljesítéséhez szükséges törvényeket támogatná a Hlas-SD a parlamentben, ha azok megfelelően lennének előkészítve.

„Nem szavazhatunk meg kitalációkat csak azért, mert valaki a helyreállítási tervvel zsarol meg minket. Nem kellett volna rosszul megírni a javaslatokat”

– jegyezte meg.

Pellegrini szerint a helyreállítási terv végrehajtását a lehető legrosszabbul koordinálják.

„Ha a Hlas hatalomra jut, az egyik első dolgunk lesz, hogy Brüsszelbe szaladjunk és igyekezzünk úgy módosítani, hogy a következő években teljes mértékben felhasználhassuk a támogatásokat”

– mondta a Hlas-SD elnöke.

TASR