Pellegrini gázról és kőolajról is tárgyalni fog Putyinékkal

2019. június 4. - 12:11 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő kedd délután kezdi meg hivatalos, oroszországi látogatását, melynek keretében találkozik orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Pellegrini gázról és kőolajról is tárgyalni fog Putyinékkal
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

A tárgyalások témái között szerepel a Nord Stream 2 gázvezeték kiépítése, az orosz kőolajszállítás kérdése tekintettel az olaj szennyezettségére, illetve a szlovák nukleáris létesítményekhez szükséges üzemanyag.

Pellegrinit Medvegyev miniszterelnök hívta meg Oroszországba. Putyin elnökkel Szentpéterváron fognak találkozni.

Oroszországi útjára Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter, Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter és Peter Kmec, a kormányfő külpolitikai tanácsadója követi el.

A találkozó témája lesz a kommunista frakció által május 30-án elfogadott nyilatkozat is. Ez utóbbi felszólítotja az Állami Duma képviselőit, hogy támogassák azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében veterán státuszt adnának azoknak a volt szovjet katonáknak is, akiket 1968 augusztusában Csehszlovákiába küldtek a Varsói Szerződés közös akciója keretében.

A kormányfő ezt a javaslatot már korábban elutasította arra hivatkozva, hogy a katonai invázió és az azt követő 20 éves megszállás által durván megsértették a nemzetközi jogot. Ettől a jogsértéstől elmondása szerint a múltban fokozatosan elhatárolódtak a szovjet, majd az orosz vezetők is, akik közül többen hivatalosan is bocsánatot kértek a csehektől és a szlovákoktól. Pellegrini szerint nem kellene megnyitni azokat a történelmi kérdéseket, amelyek csak felesleges feszültséghez vezetnek a nemzetközi kapcsolatokban.

A külügyi tárca is elfogadhatatlannak tarja, hogy legitimálják Csehszlovákia 1968-as megszállását. Lajčák szerint ugyanakkor a javaslatot nem fogják elfogadni. Hozzátette: az orosz ellenzéki Kommunista Párt nem először rukkolt elő ilyen indítvánnyal, de eddig még mindig sikertelenül.

Peter Pellegrini egy hónappal azután látogat Oroszországba, hogy május elején fogadta őt Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban. A kormányfő várhatóan pénteken, június 7-én tér vissza Szlovákiába.

(TASR)