Pellegrini: A hitelüket vesztett tisztviselők vállalják a felelősséget!

2019. október 14. - 17:52 | Belföld

Peter Pellegrini kormányfő a Gorilla-üggyel összefüggő felvételek szereplőinek erkölcsi érzékére és felelősségtudatára apellálva felszólította a szóban forgó köztisztviselőket, hogy fontolják meg, továbbra is be akarják-e tölteni a hivatalukat.

Pellegrini: A hitelüket vesztett tisztviselők vállalják a felelősséget!
Fotó: TASR

Pellegrini ezt a hétfői kormányülés előtt jelentette ki a Marian Kočner és Dobroslav Trnka volt főügyész közötti beszélgetésről kiszivárgott hangfelvételre reagálva. A miniszterelnök garantálta: senki sem fogja a rendőröket megakadályozni abban, hogy felelősségteljesen végezzék a munkájukat.

Pellegrini emlékeztetett, hogy a Gorilla-ügy, amely a képviselők megvásárlásáról és a privatizációról szólt, egy korábbi kormány ügye volt. Hozzátette: egyértelmű, hogy az ügyben érintettek egymást is zsarolták.

A kormányfő hangsúlyozta a bíróságok és az ügyészségek megtisztításának szükségességét. Egyben felszólította az ellenzéket, hogy ne általánosítsák az egyéni kudarcokat, és ne sértsék meg ezáltal a tisztességes ügyészeket, rendőröket és bírókat. Úgy véli, az egyéni felelősöket kell pellengérre állítani.

A kormány kész segíteni, ha a bíróságoknak és az ügyészségnek olyan hatékony eszközökre van szükségük, amelyek hozzájárulnak a megtisztulásukhoz. „Kész vagyok bármikor találkozni egy munkaértekezlet keretében a bírói tanács elnökével (Lenka Praženková – a TASR megj.) és a főügyésszel (Jaromír Čižnár – a TASR megj.), ha ezt fogják kérni” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: ha törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy a főügyész eljárhasson az ilyen esetekben, kész a javaslataikat kormányjavaslatokká átformálni, és gyorsított eljárásban a parlament elé terjeszteni.

A Denník N arról tájékoztatott, hogy birtokába jutott egy 70 perces felvétel, amelyen Dobroslav Trnka volt főügyész Marian Kočner beszélget. A hangfelvételt állítólag Kočner készítette 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy Gorilla-üggyel kapcsolatos hangfelvétellel. A Denník N szerint Marian Kočner számonkéri a volt főügyészt, fennhangon vulgarizmusokkal illeti, valamint fizikai megsemmisítéssel fenyegeti őt és a „haverjait”, továbbá azzal, hogy a fiának vége lesz. Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódott el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet.


TASR