Pellegrini hivatala perel a 17 ezer eurós bírság ügyében Fico idejéből

2019. július 14. - 09:22 | Belföld

A kormányhivatal keresetet nyújtott be a Közbeszerzési Hivatal által kiszabott 17 ezer eurós bírság ügyében, melyet a kormányhivatal az információs rendszerére még 2015-ben kiírt pályázat hibái miatt kapott.

Pellegrini hivatala perel a 17 ezer eurós bírság ügyében Fico idejéből
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

A közbeszerzést még 2015 novemberében, Robert Fico idején írta ki a kormányhivatal, két pályázó közül végül egy három céget magába foglaló konzorcium nyerte el 10 millió euróért. A Közbeszerzési Hivatal szerint viszont a versenyeztetés nem volt igazságos, a kormányhivatal pedig nem bánt gazdaságosan a közpénzekkel. Ezért róttak ki rájuk 17 ezer eurós bírságot.

A KH megállapította, hogy aránytalanul nagy előnyben részesült a közbeszerzés során a három cég, amely korábban már szállított be hasonló információs rendszert, egyszersmind hátrányos helyzetbe került a kiírás miatt a másik pályázó. A hiányosság és a végső győztes kiválasztása között pedig végsősoron közvetlen kapcsolat állt fenn, közölték.

A kormányhivatal nem ismeri el a hibáját, sőt, úgy látja, épp a KH volt az, amely hibát követett el, nem teljesítette kötelezettségét. Éppen ezért a pozsonyi kerületi bíróságra keresetet nyújtottak be. Azzal érvelnek, túl korai volt a döntés kiadása, ráadásul a KH hibásan állapította meg a tényállást.

A KH kitart amellett, hogy a döntésük törvényes volt.

(SITA)