Pellegrini: Kész voltam találkozni a gazdákkal, eddig nem sikerült

Peter Pellegrini kormányfő azt állítja, hogy kedden reggel a mezőlaborci (Medzilaborce) kihelyezett kormányülés előtt találkozni akart az elégedetlen gazdákkal.

„Megpróbáltam találkozni a gazdákkal. Tegnap (hétfőn) felhívtam őket, hogy Kelet-Szlovákiába utazom” – nyilatkozta a kormányfő, hozzátéve: a mezőlaborci kihelyezett kormányülés előtt még reggel a Kassa-vidéki járásbeli Gyňovba utazott volna, hogy azon a helyen találkozzon az elégedetlen gazdákkal, melyet ők javasoltak. Állítása szerint azonban a gazdák azt válaszolták, hogy most sok a dolguk és nincs idejük találkozni a miniszterelnökkel. „Keresni fogunk megint közösen valamilyen megfelelő időpontot. Ha a tárgyalások ma jól fognak alakulni és a miniszter asszony ad nekem valami jó tippet egy környékbeli gazdaságra, akkor a kormányülés befejezése és polgármesterekkel való találkozó után biztosan felkeresem azt, és megkérdezem az embereket, akik itt művelnek földet, itt dolgoznak, hogy milyen problémákkal küzdenek. A nagy találkozóra a kollégákkal, akik Pozsonyban tüntettek, még valószínűleg várni kell, mivel most – megértem – rengeteg a dolguk, aratás van és így tovább. Kész voltam ma találkozni velük, eddig nem sikerült” – jelentette ki a kormányülés előtt Pellegrini.

Az elégedetlen gazdák múlt hét végén nyílt levelet küldtek a kormányfőnek, melyben válaszoltak Pellegrini nyilvánosan deklarált szándékára, aki személyesen kívánta meglátogatni a kelet-szlovákiai gazdaságokat, és tájékozódni a gazdák problémáiról. A kormányfőnek javasoltak néhány gazdaságot.

Pellegrini szándékát, hogy vidéken tájékozódjon a kis és közepes termelők gondjairól, valamint a csereföldekkel kapcsolatos problémákról, a dél-szlovákiai gazdák is üdvözölték, akik szintén csatlakoztak a Mezőgazdászok Kezdeményezéséhez. A miniszterelnököt egyben meghívták Dél-Szlovákiába, hogy személyesen találkozzon az itteni gazdákkal is.

A júniusi traktoros felvonuláson részt vevő gazdák többek között egy független nyomozócsoport felállítását követelik, mely az Európai Unió nyomozóinak bevonásával vizsgálná ki a támogatási csalásokat és a gazdák által tett feljelentéseket. A második követelésük az, hogy változtassák meg a mezőgazdasági földterületek megszerzéséről szóló jogszabályt. A törvénynek korlátoznia kellene a birtokolható terület nagyságát, továbbá meg kellene szabnia, hogy azt csak olyan természetes személy kaphassa meg, aki állandó szlovákiai lakhellyel rendelkezik. Harmadszor: felül kellene vizsgálni, vagy el kellene törölni a Szlovák Földalapnak (SPF) a földet használókkal eddig kötött szerződéseit, továbbá a földosztásnak olyan korrekt és átlátható szabályait kellene bevezetni, amelyek értelmében előnyt élveznének a helyi, fiatal gazdák, illetve a kistermelők. A negyedik követelés szerint létre kellene hozni a Mezőgazdászok Bizottságát a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai és tanácsadó partnereként. Ötödször: biztosítani kellene, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) csak azoknak fizessen támogatást, akik az adott földterülethez jogilag kötődnek, vagyis birtokolják a földet, bérleti szerződéssel rendelkeznek, vagy csereföldként használják azt. 

TASR