Pellegrini kiáll a szíriai támadás mellett, az SNS nyugtalan

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország péntekről szombatra virradó éjszaka légicsapást mért Szíriára válaszul arra, hogy az országban állítólag kémiai fegyvert vetettek be. Szlovákia ezt az akciót az újabb vegyi fegyver használatának megelőzéseként tekinti. Az SNS azonban másként látja a helyzetet.

Peter Susko, a külügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint Szlovákia az újabb vegyi fegyverek használatának megelőzéseként tekint a szövetséges államok támadására. A szóvivő elmondása szerint érthetetlen, hogy az elmúlt évek során Szíriában többször is vegyi fegyvert vetettek be a civilekkel szemben, hiszen 2013-ban a szíriai kormány elfogadta a törvényt, miszerint megsemmisít minden ilyen típusú fegyverét.

„A szlovákiai diplomácia legmélyebben elítél és megengedhetetlennek tekint bármilyen vegyi fegyver használatát. Elengedhetetlennek tartjuk az intenzív szövetséges erőfeszítést, amelynek célja, hogy megoldást találjon a szíriai konfliktusra, és véget vessen az ártatlan emberek szenvedésének“ – tette hozzá Susko.

A támadással Peter Pellegrini miniszterelnök is egyetért.

„A civil lakosság elleni vegyi fegyver bevetését elfogadhatatlannak és minden körülmények között megengedhetetlennek tartom. A szövetségesek szíriai akciójára ezért az ilyen támadások meggátolásaként tekintek. Viszont be kell vetnünk minden diplomáciai erőnket, hogy mindig előnyben részesítsük a békés megoldást a katonai konfliktusokkal szemben.“

Az SNS párt azonban fenntartásokkal fogadta a támadásról érkezett híreket, mivel az akciót vezető államoknak nincs mandátumuk az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

„Tudomásul vesszük, hogy a Földközi-tenger keleti részén uralkodó helyzet már régóta komplikált, viszont az Iszlám Állam katonai veresége reményt adott, hogy az érdekelt nagyhatalmak találnak olyan útvonalat, amely a Közel-Keleten élő emberek számára békét hoz. Annak ellenére, hogy a szövetségeseinkről van szó, nem látjuk örömmel, hogy a nemzetközi kapcsolatokban az úgynevezett üss először, és csak ezután derítsd ki, hogy jogosan ütöttél-e rendszert alkalmazzák“

– áll az SNS állásfoglalásában.

noviny.sk/para