Pellegrini kisvakondos szerelésben intett be a tisztességnek

Úgy fest, a szlovák kormányfő pár hét alatt felvette a ficói tempót és már nyeregben érzi magát. Peter Pellegrini úgy  viselkedik, mint aki szerint visszavonhatatlanul lecsengtek a diáktüntetések, és lecsillapodtak a tiltakozók.

Pellegrini kisvakondos szerelésben intett be a tisztességnek
Facebook

Elvégre már majdnem két hónap telt el azóta, hogy a rendőrség rábukkant a nagymácsédi kivégzés áldozataira és a kormány, de legalábbis a Smer számára az lenne a legkényelmesebb, ha már mindenki elfelejtené az ebből eredő „felhajtást”. Robert Fico utódja mindeközben látványosan lekezeli az országszerte lezajlott megmozdulások szervezőit, ugyanakkor kisvakondnak öltözve jópofizik a közösségi médiában. A diákvezérek vagy egy hete kértek időpontot a miniszterelnöktől, hogy vitassák meg a Tomáš Drucker utáni időszak belügyi minisztertelenséget, de Pellegrini egy három héttel későbbi dátumra mutogat. Csak akkor ér rá, szori. Fullos a határidőnapló, egy poradára két míting jut, szóval vannak sürgősebb tennivalók is, minthogy csemegebajuszos diákok nyavalygásait hallgassa. Még ha a bársonyos forradalom óta nem láthattunk ennyi tüntetőt, mint amennyit a diákmozgalmak megmozgattak.

A kormányfő meg közben bírja szuflával, hogy monterkát húzzon és krumpliszsákkal meg traktorral dilizzen. Termelési regény főhőseként ripacskodni, arra futja az idejéből. A megmaradt hívek biztosan igénylik az előadást, kell nekik a törődést, meg a földszagú bohóckodás. De ha majd a változást sürgető utcának nem jön be ez az előszobáztató, pökhendi magatartás, ráadásul a Robert Kaliňák jobbkezének számító Denisa Saková miniszterré való kinevezését is hátra arcnak minősíti, akkor  újult erővel folytatódhatnak a demonstrációk. És akkor Pellegrininek majd idejében le kell vedlenie a kantáros kezeslábast, hogy a normálisabb országot  követelők komolyan vehessék. Elvégre egy tisztességes garnitúra tiszteli a tömeg erejét. A populista hullámot meglovagoló rezsim nem különben.