"Pellegrini kiváló pártelnök lenne" - véli a Smer képviselője, akit Kaliňák kihúzott az EP-listáról

Monika Smolková, a Smer-SD távozó európai parlamenti képviselője szerint a pártban teret kell engedni a fiatalabb generációnak. Úgy véli, Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő kiváló pártelnök lenne. Smolkovát a májusi EP-választáson már nem indítja a Smer-SD, a képviselőnő azt állítja, Robert Kaliňák, a párt alelnöke húzta ki őt a listáról. Ennek ellenére folytatni akarja a munkát a Smer-SD-ben, és azért akar dolgozni, hogy a párt visszanyerje a hitelességét.

"Pellegrini kiváló pártelnök lenne" - véli a Smer képviselője, akit Kaliňák kihúzott az EP-listáról
Monika Smolková (Fotó: SITA)

„Mióta tagja vagyok a pártnak, folyamatosan szorgalmazom, hogy teret kell engedni a fiatalabb generációnak, ezt teszem a saját járásomban is. Nagyon gyorsan megértettem, hogy a Smer-SD szavazótábora sokrétű. A választóinknak olyan politikusra van szükségük, aki példa lehet számukra" – jelentette ki Brüsszelben a Smer-SD EP-képviselője.

„Járom az országot, és látom, hogy Peter Pellegriniben nagy potenciál rejlik, és nem csak a pártunk tagjait tudja megszólítani. Szerintem kiváló pártelnök válna belőle a jövőben” - jelentette ki Smolková.

„Köszönöm és módfelett értékelem Monika Smolková szavait. Persze az ősz hajszálaimat látva jómagam nem vagyok biztos benne, hogy én jelenteném a fiatalítást a párt számára.Ugyanakkor egyelőre szó sincs tisztújító kongresszus összehívásáról, vagy a vezetést érintő személycserékről, ezért nem kommentálom az ilyen kijelentéseket, illetve véleményeket” - reagált Pellegrini Smolková szavaira. 

A távozó EP-képviselő szerint nem Maroš Šefčovič miatt veszítette el a Smer-SD az államfőválasztást.

„Ha nem Šefčovič, hanem más jelölt indult volna, az is veszített volna, mert diszkvalifikálta volna az, hogy a Smer jelöltje, és ez a jövőben is így lesz a párt jelöltjeivel, ha a Smer nem hoz meg bizonyos döntéseket” - jelentette ki Smolková. 

A képviselőnő arról is beszélt, hogy szerinte a Smernek bocsánatot kellene kérnie Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt.

„Nem mi okoztuk közvetlenül a halálukat, de talán mi teremtettük meg a lehetőséget azoknak az embereknek, akiket most az újságíró és a partnere meggyilkolásával gyanúsítanak”

- mondta. Hozzáfűzte, olyan emberek ténykedhettek büntetlenül részben a pártnak köszönhetően, akiket már rég le kellett volna ültetni.

(TASR)