Pellegrini: Kollár hibájáért minden főiskolát végzett ember megfizet

2020. június 29. - 21:30 | Belföld

Ha a kormánykoalíció egységesen abban egyezik meg, hogy elkezdik minden főiskolát végzett ember titulusát vizsgálni, akkor a parlamenti képviselők támogatni fogják egy rendkívüli parlamenti ülésnek az összehívását, amely során Boris Kollár (Sme rodina) házelnök leváltását fogják javasolni. Ezt Peter Pellegrini, a parlament alelnöke közölte az OĽaNO mozgalom hétfői sajtótájékoztatójára reagálva.

Pellegrini: Kollár hibájáért minden főiskolát végzett ember megfizet
Fotó: TASR

„Igor Matovič és az OĽaNO mozgalom ma bebizonyította, hogy a hatalom megtartása érdekében képesek feladni a politika megtisztításáról szóló ígéreteiket. Ahelyett, hogy a „lopásért” a második legfőbb közjogi méltóság felelősségvállalását követelné, az egész országot vigyázzba akarja állítani egy olyan hihetetlen és megalapozatlan kijelentéssel, mely szerint Szlovákiában a főiskolai titulusok fele hamis” – közölte Pellegrini a közösségi oldalán.

Az OĽaNO parlamenti frakciója szerint Boris Kollár házelnök diplomamunkájának ügyében a témavezető, a diák, az opponens és a szakdolgozatok értékelési rendszere is csődöt mondott. Ezért a záródolgozatok felülvizsgálását indítványozzák a felsőoktatási intézményekben, mégpedig egy olyan időszak időtartama alatt, amelyet Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter fog meghatározni. Szeptemberig egy új törvényt indítványoznak, amely egyes iskolák akkreditációját is veszélybe sodorhatja.


TASR