A Pellegrini körül csoportosuló képviselők ellenzik a kötelező oltást

2021. december 7. - 21:11 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszterrel tárgyalt a tárca eddigi tevékenységéről és a tervezett aktivitásokról. A védelmi tárca vezetője erről a közösségi hálón számolt be kedden.

A Pellegrini körül csoportosuló képviselők ellenzik a kötelező oltást
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az SZK Nemzeti Tanácsa Peter Pellegrini volt kormányfő körül csoportosuló független képviselői ellenzik a COVID-19 betegség elleni oltás kötelezővé tételét, valamint azt is, hogy az oltatlanoknak hozzá kelljen járulniuk a kezelésük költségeihez. Pellegrini és Richard Raši volt egészségügy-miniszter a keddi sajtótájékoztatójukon leszögezték: ez teljesen más helyzet, mint amikor a múltban kötelezővé tették a tetanusz vagy az influenza elleni védőoltást, utóbbit bizonyos korosztályok számára. Pellegrini hangsúlyozta: soha nem kérdőjelezték meg a COVID-19 elleni vakcina hatékonyságát.

Raši Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes szavaira reagált, aki kedden kijelentette: ellenzéki politikusok korábban kötelezővé tettek bizonyos oltásokat a lakosság egyes csoportjai számára. Raši szerint ez az összehasonlítás azért nem állja meg a helyét, mert a szóban forgó vakcinákat akkor már évek óta tesztelték, és ismerték az esetleges mellékhatásaikat. Felhívta a figyelmet, hogy jelen esetben feltételesen regisztrált oltóanyagokról van szó, és az is kérdés, vajon hatékonyak lesznek-e az új variánssal, az ún. omikronnal szemben.

Remišová kedden felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy egyértelműen álljon ki a COVID-19 betegség elleni kötelező oltás mellett. A Za ľudí párt jövő év elejétől kötelezővé tenné az oltást legalább a 60 évnél idősebbek számára. Az ellenzéket felszólította, hogy ne legyen képmutató, és támogassa az oltást.

A koalíciós ülésen megállapodás született arról, hogy az egészségügyi minisztérium kidolgoz egy jogi elemzést a kötelező oltással kapcsolatban. Ez utóbbi foglalkozna azzal a felvetéssel is, hogy az oltatlanok járuljanak hozzá a kezelésük költségeihez. Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter feltételezi, hogy az elemzés egy hónapon belül készülhet el, ezt követően születhet döntés a kérdésben.

"Olyan megoldást kell találnunk, amely egyértelmű, végrehajtható, és nem terheli le az egész közegészségügyi rendszert olyan bírságok behajtásával, amelyek nem motiválják az embereket"

- jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: egyelőre nem szándékoznak bevezetni a kötelező oltást. A kormány azt szeretné, ha az emberek önként oltatnák be magukat.

Az ellenzék régóta hangoztatja, hogy az emberekre nem lehet rákényszeríteni az oltást. Elutasítja azt is, hogy az oltatlanokat "másodrendű állampolgárokként" kezeljék.

TASR