A Pellegrini körül csoportosuló képviselők nem támogatják a védelmi szerződést

2022. február 7. - 21:41 | Belföld

A parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnöke, Peter Pellegrini körül csoportosuló független képviselők nem támogatják a Szlovákia és az USA közötti védelmi megállapodást. Ezt Pellegrini jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón.

A Pellegrini körül csoportosuló képviselők nem támogatják a védelmi szerződést
Peter Pellegrini (TASR)

A párt egyben felszólította a kormánykoalíció képviselőit, hogy vegyék le az ülés napirendjéről a szlovák-amerikai védelmi megállapodást. "Tegyék meg ezt a kifejező politikai gesztust a szlovákiai belpolitikai helyzet megnyugtatása végett" - kérte Pellegrini, hozzátéve: erős belpolitikai bizalom és széles körű külpolitikai konszenzus nélkül nem lehet hatékony külpolitikát folytatni.

"Egy előnytelen szerződésről van szó" - állapította meg az ellenzéki politikus, aki szerint az értelmező záradékok sem cáfolták meg a szakmai kifogásaikat. Úgy véli, az, hogy a politikai kiválasztottak szűk köre erőlteti a szerződést, romboló hatással lesz a közbizalomra. "Egy pillanatra elérik a kívánt célt, de a társadalom értéktudatát felforgatják. Ez egyre megosztottabb társadalmat és radikális hangulatot fog szülni" - fűzte hozzá.

A védelmi együttműködésről szóló szerződést a szlovák kormány már jóváhagyta, a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok képviselői pedig múlt héten aláírták azt Washingtonban. A szerződést a parlamentnek is jóvá kell hagynia, végül pedig az államfő ratifikálja.

TASR