Pellegrini köszönetet mondott a hatóságoknak a Kuciak-gyilkosság felderítéséért

2020. február 21. - 19:07 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök köszönetet mondott a rendőrségnek és az ügyészeknek azért, hogy „a gyilkosok és azok, akik a gyilkosságot megrendelhették, ma bíróság előtt állnak”.

Pellegrini köszönetet mondott a hatóságoknak a Kuciak-gyilkosság felderítéséért
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának második évfordulóján mondta a kormányfő. Hozzátette, sajnálja, hogy ebből a tragédiából egyesek politikai ügyet csinálnak.

„Sajnálom ezt a két fiatal emberéletét, csakúgy, mint minden életet, amelynek erőszakkal vetettek véget"

- mondta Pellegrini, és hozzátette, miniszterelnöki kinevezése után az volt az első dolga, hogy azon dolgozzon, megtalálják, és bíróság elé állítsák a felelősöket.

Pellegrini azt mondta, visszautasítja a társadalom további megosztását.

„Csak a gyilkosok szigorú megbüntetése és a teljes igazság feltárása után békélhetnek meg az emberek"

– mondta, és hozzátette, hiszi, hogy nem lesz több ilyen gyalázatos tett Szlovákiában.

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke szerint fontos mindent megtenni, hogy elítéljék azokat, akik a gyilkosságot előkészítették és elkövették. Ugyanakkor úgy gondolja, az ügyet elkezdték kihasználni.

„Szeretném, ha ezen a napon nem engednénk az emócióknak és nem engednénk, hogy egyesek kihasználhassák ezt az ügyet. Mindent meg kell tennünk, hogy a bűnüldöző hatóságok befejezhessék a munkájukat, és elítéljék azokat, akik megszervezték és elkövetették ezt a szörnyű bűncselekményt”

- mondta.

Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásával összefüggésben Bugár Béla, a Híd elnöke hangsúlyozta, ha a Híd két évvel ezelőtt kilépett volna a kormányból, nem biztos, hogy az megváltozott volna. Azt mondta, az SNS és a Smer-SD koalíció az ĽSNS támogatásával tovább működhetett volna. Megjegyezte, számukra az volt az elsődleges, hogy felderítsék a kettős gyilkosságot. Emlékeztetett az országos rendőrfőkapitány leváltására is, amire a kormányban történt változás után került sor. Hozzátette, Most-Híd kezdettől fogva hozzájárult ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás megtisztuljon.

„Azt hiszem, részünk volt abban, hogy ma már tudjuk, ki követte el a gyilkosságot, kinek a megrendelésére, és remélem, a bíróságtól rövid idő alatt megkapják, amit megérdemelnek”

- mondta.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint a gyilkosságot „durván” kihasználták politikai célokra. Azt is megjegyezte, a kormánykoalíció 2018-ban több döntésével is a magas szintű politikai kultúráról tett tanúbizonyságot.

TASR

Címkék: #AllForJan, Ján Kuciak