Pellegrini a köztévében köntörfalazva ugyan, de Šefčovič megválasztására buzdított

Peter Pellegrini jelezte, hogy beszédet mondana a kampánycsend megkezdése előtt a köztévében. Erre miniszterelnökként joga van, az RTVS pedig ezt megengedte neki.

Pellegrini a köztévében köntörfalazva ugyan, de Šefčovič megválasztására buzdított
Peter Pellegrini (Fotó: SITA)

Noha nem említette egyik elnökjelölt nevét sem, a retorikájából kiderül, kinek a megválasztására buzdított. Azt mondta ugyanis, hogy elsősorban tapasztalatra van szükség, Európa-párti orientációra, a hagyományos értékek képviseletére és a szociális ügyekre való odafigyelésre.

Pellegrini szerint a köztársasági elnöknek elismert és természetes szaktekintélynek kell lennie, aki méltó partnere lehet a kormánynak és a parlamentnek. "Amennyiben sikerül összefognia a politikusokat, szakembereket, a civil szférát és a természetes közösségeket, nagy segítséget jelenthet a szociális kérdésekben" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy a szociális kérdések elől az elnöknek nem kitérnie kell, hanem saját és politikai természetének részét kell képeznie." Kampánya során elsősorban Maroš Šefčovič beszélt a szociális témákról.

"Talán mindannyian érezzük szükségét annak, hogy az elnöki palotában végre megjelenjen a tapasztalat. A nemzetközi politikában folyamatos elmozdulás jellemzi a viszonyokat, a nagy piaci játékosok folyton megváltoztatják a politikai és biztonsági környezetet. Nincs idő tanulni..." - fogalmazott ismét elsősorban Šefčovičra utalva.

Beszélt arról is, hogy Szlovákia Európa és az EU része kell legyen. "Ez a mi kulturális és civilizációs életterünk, itt vannak a gyökereink és értékeink, melyek alapján élünk. Olyan személyre van szükségünk, aki ezeket a hagyományos értékeinket a politikába is át tudja ültetni" - húzta alá.

Az RTVS előre felvette a beszédet, és az esti tévévita előtt adta le, amelyen az öt legesélyesebbnek tűnő jelölt, Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič, Štefan Harabin, Marian Kotleba és Bugár Béla méri össze erejét.

(Denník N)