Pellegrini lehetséges új óvintézkedésről számolt be

2020. március 15. - 15:14 | Belföld

A kormány elrendelheti a fogadási irodák és a kocsmák bezárását a lakótelepeken, ugyanis a megelőzési felhívások ellenére sokan látogatják azokat.

Pellegrini lehetséges új óvintézkedésről számolt be
TASR

Peter Pellegrini kormányfő az RTVS vasárnapi beszélgetős műsorában (O 5 minút 12) elmondta, a ma délutáni kormányzati ülésen döntenek majd ezek bezárásáról.

Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságárusok továbbra is kivételt élveznének.

Ezen túl ismételten felhívta az emberek figyelmét a felelősségteljes viselkedésre. Hangsúlyozta továbbá, hogy bátran jelentsük a rendőrségnek, ha azt látjuk, valamely polgártársunk saját felelőtlensége miatt veszélyezteti a környezetét. Mindenkit arra kért, ne látogassa családtagjait, nagyszüleit, idős rokonait.

Pozsony lezárását azonban megcáfolta, ahogyan azt is, hogy 1500 katona indulna a városba. Nyomatékosan megkérte az embereket, hogy ne terjesszenek téves információkat.

A pozsonyi Incheba létesítmény vezetőjével tervezett üléséről is beszámolt. Arról fognak tárgyalni, hogy szükség esetén, ha a kórházak már nem bírnák a terhelést, az Incheba helyet biztosíthatna a betegek számára.

Hozzátette, jelenleg megfelelő a kórházak kapacitása.

Elmondta, nem biztos benne, hogy csak 14 napig fog tartani a karantén.

A miniszterelnök szerint az ország kórházaiban körülbelül ezer tüdőventilátor van. Szavai szerint a többi gép foglalt. Hozzátette, csak annyi gép lesz működésben, amennyit a tapasztalt személyzet képes kezelni.

A kormány megfontolja a védelem szintjének növelését is.

A miniszterelnök szerint pozitív, hogy az új koronavírus-esetek egyike sem kritikus.

Becslése szerint, egyes intézkedések valószínűleg meghosszabbodnak. Hozzátette, hogy foglalkozik majd a gazdasági károk orvoslásának módjával is.

(cas.sk)