Pellegrini leváltása ma nem jött össze, hétfőn újra próbálkozhat az ellenzék

2019. szeptember 6. - 11:32 | Belföld

Peter Pellegrini kormányfő leváltási kísérletét hétfőre halasztják, mert a parlamentben nem tartózkodott elegendő képviselő ahhoz, hogy meglehessen nyitni a rendkívüli ülést, ahol a bizalmatlansági indítványt megtárgyalhatnák. 

Pellegrini leváltása ma nem jött össze, hétfőn újra próbálkozhat az ellenzék
Fotó: tasr

Az ellenzéki képviselők bizalmatlansági indítványának oka az, hogy a kormányfő nem hívta vissza Monika Jankovskát az igazságügyi államtitkári posztról. Jankovská távozását azután kérte az ellenzék, hogy kapcsolatba hozták Marian Kočnerrel, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak. A gyilkosság elkövetője Martina Kušnírovát, Kuciak menyasszonyát is lelőtte. Bár Jankovská kedden lemondott, az ellenzék továbbra is ragaszkodik a miniszterelnök távozásához.

Az ülés összehívását 32 ellenzéki képviselő kezdeményezte Igora Matovič, az OĽaNO elnökének javaslatára, mondván, a kormányfő elbagatellizálta Jankovská ügyét.

Andrej Danko a sikertelen pénteki rendkívüli parlamenti ülést követően elmondta, a kormánypárt képviselők nem támogadták az egész kezdeményezést, hiszen az összes ellenzéki képviselő sem jelent meg a parlamentben.

TASR