Pellegrini majdnem félmillió eurót osztott szét az utolsó pillanatban olyan dolgokra, amelyeknek közük sincs a koronavírus elleni harchoz

2020. március 22. - 18:23 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) távozó miniszterelnök néhány nappal azelőtt, hogy átadta volna székét Igor Matovičnak, szétosztott csaknem félmillió eurót, de nem a koronavírus-járvány elleni harcra.

Pellegrini majdnem félmillió eurót osztott szét az utolsó pillanatban olyan dolgokra, amelyeknek közük sincs a koronavírus elleni harchoz
Fotó: TASR

A DenníkN azt írja, már javában tombolt a koronavírus-járvánnyal járó krízis, amikor Pellegrini egészen pontosan 435 ezer eurót osztott szét a hatáskörébe eső kormányfői tőkéből.

A támogatást javarészt épületfelújításokra (községi hivatalok, templomok) ítélte meg, de kapott az összegből például egy nagymihályi (Michalovce) társulás, hogy a gyerekkórusuk elutazhasson egy szimpóziumra Dél-Koreába. Ugyancsak nem kis összeggel, 25 ezer euróval támogatott egy terhovái koncertsorozatot.

A megítélt pénzösszegeket Pellegrini szó szerint az utolsó pillanatban, március 19-én juttatta el az egyes önkormányzatoknak és szervezeteknek, két nappal később pedig már Matovič vette át a kormányhivatalt.

Pellegrini megjegyezte, ezekről a támogatásokról már január és február folyamán döntött, és mindössze adminisztratív okok miatt csúszott a megvalósításuk. Az exkormányfő azt is hozzátette, a támogatások megítélésekor nem vette figyelembe az egyes települések polgármestereinek politikai hovatartozását.

Időközben viszont kiderült, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez elengedhetetlen védőfelszerelések és tesztek hiányoznak az Állami Tartalékalap raktárából.


(DenníkN)