Pellegrini minisztereket áldozna fel a kormányért

A Smer-SD kormánypárt az ország stabilitása érdekében kész megtenni olyan lépéseket, melyek személyi változásokhoz és egyes kormánytagok távozásához vezethetnek – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD)  beruházásokért és informatizációért felelős kormányfőhelyettes a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vasárnapi közéleti műsorában.

Pellegrini minisztereket áldozna fel a kormányért
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Pellegrini szerint továbbra is két lehetőség van játékban, a kormány bizonyos mértékű átalakítása, vagy a kormány bukása. Ő személyesen amellett van, hogy a jelenlegi koalíció folytassa a kormányzást, ennek érdekében a Smer-SD hajlandó olyan engedményeket tenni, amelyek kielégítik a koalíciós partnerek igényeit és segítenek mérsékelni a feszült társadalmi helyzetet.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor azt is tiszteletben tartja, ha a koalíciós partnerek úgy döntenek, hogy a jelen körülmények között nem tudják elképzelni a további közös kormányzást.

Pellegrini elutasította, hogy ő váltaná Robert Ficót (Smer-SD) a kormány élén, állítása szerint nem tart igényt a miniszterelnöki posztra. Cáfolta azt az információt is, hogy a Smer-SD felajánlotta volna a Most-Híd pártnak a kulturális tárcát. Hozzátette: Robert Fico és Bugár Béla (Most-Híd) szombati tárgyalásának részleteit nem ismeri.

Veronika Remišová (OĽaNO) a vitaműsorban megismételte, hogy az ország stabilitására a legnagyobb veszélyt a jelenlegi kormánykoalíció jelenti, amely szerinte belülről esik szét, utalva arra, hogy már több koalíciós képviselő is távozott, és lemondott Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter. Remišová elutasította, hogy a jelenlegi kormánykoalícióval szemben nem lenne alternatíva.

„Alternatíva mindig van. A lopás alternatívája a tisztesség, a jogtalanságé az igazságosság. Az alkalmatlanság alternatívája pedig a szakértelem és az emberek szolgálata” – érvelt az ellenzéki képviselő.

(TASR)