Pellegrini most ügyvivő kormányt követel, noha Fico lemondása után nem nyafogott emiatt

2021. február 17. - 13:50 | Belföld

A parlamenten kívüli Hlas-SD párt lemondásra szólította fel a kormányt, Zuzana Čaputová államfőt pedig arra, hogy a lemondás elfogadása után nevezzen ki ügyvivő kormányt, amely az előrehozott választásokig vezetné az országot. Ezt Peter Pellegrini volt kormányfő és a Hlas-SD elnöke jelentette ki szerdán. Úgy véli, csak ezzel a lépéssel állítható vissza az államba vetett közbizalom. Hozzátette: a pártja parlamenti képviselői támogatnák az ügyvivő kormányt.

Pellegrini most ügyvivő kormányt követel, noha Fico lemondása után nem nyafogott emiatt
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Pellegrini szerint a jelenlegi kormányt már nem lenne értelme rekonstruálni. A legjobb megoldásnak ezért a kabinet lemondását, majd egy szakértőkből álló ügyvezető kormány kinevezését tartja.

„A hitelét vesztett kormány lemondása az első és legalapvetőbb lépés az államba és az állam tekintélyébe vetett közbizalom visszaállításához. Ezután előrehozott választásokat kell tartani, hogy az emberek szabadon ruházhassák fel mandátummal azokat, akik esetében garantálva látják a kompetenciát, a szakmaiságot, és akikben megbíznak” – tette hozzá.

Emlékezhetünk 2018 tavaszára, amikor a Kuciak-Kušnírová kettős gyilkosságot követően az utcára vonult tömegek nyomán lemondott először Robert Kaliňák belügyminiszter, majd Robert Fico kormányfő is, ám

akkor sem előrehozott választások nem következtek, sem ügyvivő kormány nem állt fel a koalícióval szembeni bizalomvesztés okán, csupán átalakították a kormányt, melyet onnantól 2020 tavaszáig Peter Pellegrini vezetett.

Pellegrini ezúttal az óvintézkedések átláthatatlanságára és az ebből fakadó káoszra hivatkozik. Úgy véli, emiatt sokan akaratlanul is megszegik a szabályokat, hiszen senki sem látja már át, melyik régióban mi érvényes. Az emberek szerinte kezdenek elfáradni, dühösek és már nem hisznek az óvintézkedések hatékonyságában. Hozzátette: a kormány minden nap bizonyítja a dilettantizmusát, és azt, hogy képtelen kivezetni az országot a válságból.

„Világosan és nyíltan ki kell mondani, hogy a kormány kudarcot vallott, és azonnal le kell mondania” – fogalmazott Pellegrini, hozzáfűzve: Szlovákia olyan válságba került, amely a gazdasági következmények mellett több ezer áldozatot is követel. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a Covid-19 betegséggel összefüggésbe hozható halálesetek száma meghaladta a 6000 főt, és az egymillió főre jutó halálesetek számát tekintve Szlovákia világviszonylatban is nagyon rosszul áll.

(TASR/parameter)