Pellegrini a működésképtelen koalíciót bírálja, előrehozott választásokat akar

2022. szeptember 14. - 14:46 | Belföld

A kormánykoalíció még a parlamenti ülés megnyitásához szükséges összes képviselőjét sem tudta biztosítani. A megoldást az előrehozott választások jelentik. Ezt Peter Pellegrini független képviselő és volt kormányfő jelentette ki a szerdai rendes parlamenti ülés megnyitására tett sikertelen próbálkozások után. Ezért arra szólította fel a parlamenti pártokat, hogy támogassák a Sme rodina által kidolgozott alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné az előrehozott választások kiírását.

Pellegrini a működésképtelen koalíciót bírálja, előrehozott választásokat akar
Fotó: TASR

„Eduard Heger (OĽaNO) kormánya és az általa vezetett koalíció még a saját 72 képviselőjét sem tudta előteremteni a parlamentben, akik a kormánykoalíció támogatása mellett állnak, és az ülést két próbálkozás után sem sikerült megnyitni” – állapította meg Pellegrini. Megjegyezte: a koalíció alkotmányos többséggel sem tudott rendesen működni.

A megoldást az előrehozott választásokban látja. A képviselőket arra szólította fel, hogy támogassák a választási ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánymódosító javaslatot. Ezt követően szerinte tárgyalóasztalhoz kellene hívni a politikai pártokat, hogy megegyezzenek az előrehozott választások időpontjában. Ha az egyes pártok erre képtelenek lesznek, akkor ezt Zuzana Čaputová államfőnek kellene megtennie. Ezek után szerinte kiírhatják a választásokat, és a megtartásukig olyan törvényeket lehetne elfogadni, amelyek segítik az embereket.

Az emberek megsegítésével kapcsolatban megjegyezte: a kormányzás a kormány dolga. „Van kormányunk, hát kormányozzon. 93 képviselővel indult. „Ne zsaroljanak bennünket érzelmileg azért, hogy fenntartsuk Heger és Matovič kormányát. Ha tudnak kormányozni, akkor kormányozzanak, ehhez nincs szükség az ellenzékre” – jegyezte meg a volt kormányfő. Ha a kormányfő nem tud kormányozni, akkor mondjon le.

Pellegrini el tudja képzelni, hogy az SaS-szel tárgyaljon Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter leváltásáról. Még ha lesznek is előrehozott választások, Matovičnak akkor is mennie kellene, mert addig még sok kárt tud okozni.


TASR