Pellegrini nem akarja elvitatni Fico érdemeit,de tiltakozik a megbélyegzés ellen

2020. május 28. - 15:48 | Belföld

Peter Pellegrini, a Smer-SD alelnöke határozottan szociáldemokratának vallja magát, és elutasítja a "vérző szívű liberális" bélyeget.

Pellegrini nem akarja elvitatni Fico érdemeit,de tiltakozik a megbélyegzés ellen
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt csütörtökön jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke szavaira reagálva. Egyszersmind hangsúlyozta, hogy nem akarja elvitatni a pártelnök érdemeit.

Pellegrini kedden távozásra szólította fel a pártelnököt. Ezzel kapcsolatban most azt mondta, hogy a felszólítással nem Fico személyét akarta támadni, vagy az érdemeit elvitatni. Hozzátette: emberileg megérti a Smer–SD elnökét, hiszen ő alapította és építette ki a pártot.

Pellegrini elismerte, hogy őt és a társait a Smer-SD nevelte ki. Hangsúlyozta, hogy tisztelik a szociáldemokrata értékeket, és nem akarják a pártot eltéríteni ettől a politikai iránytól. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ellenzékből nehéz elérni a céljaikat. A csütörtöki sajtótájékoztatón jelen voltak Richard Raši és Peter Žiga alelnökök, valamint Matúš Šutaj Eštok (Smer-SD) képviselő is.

A volt kormányfő reagált Fico azon kijelentésére is, miszerint a Smer-SD már eleget tett a tagjaiért, ezért most nekik kellene elgondolkodniuk arról, hogy ők mit tudnak adni a pártnak. Pellegrini szerint ő és a társai a munkájukkal már rendezték a számlát.

„Esélyt kaptunk, és igyekeztünk ezt keményen megszolgálni azokon a posztokon, amelyeket elnyertünk”

– tette hozzá.

Pellegrini korábban megerősítette, hogy indulni fog a Smer-SD pártelnöki tisztségéért. Nem zárta ki ugyanakkor azt a lehetőséget sem, hogy több más párttársával együtt kilép a pártból. Fico kijelentette: a Smernek új harcosokra van szüksége, de nem teoretikusokra vagy "vérző szívű liberálisokra".

TASR