Pellegrini nem akarja Tibor Gašpart a Smer jelöltlistáján látni

2019. augusztus 13. - 11:59 | Belföld

Peter Pellegrini kormányfő és a Smer-SD alelnöke kedden azt mondta, hogy a párton belül folynak a tárgyalások a pozícióját illetően, keresik a közös nevezőt.

Pellegrini nem akarja Tibor Gašpart a Smer jelöltlistáján látni
Fotó: TASR (archív)

Azt állítja, hogy Tomáš Druckerrel nem beszélt a lehetséges együttműködésről. Pellegrini úgy véli, hogy a volt rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart nem kellene felvenni a Smer-SD jelöltlistájára.

„Ezeket a heteket arra akarjuk kihasználni, hogy nyilvánosságra hozzuk, hogyan fog a Smer nekifutni a választásoknak. Arról is beszélünk, hogy az egész folyamatban mi lesz az én szerepem, mi lesz a pozícióm. Döntés még nem született”

– mondta a kormányfő egy hétfői sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Robert Fico pártelnökkel különböző a világnézetük, de keresik a közös nevezőket, hogy a párt sikeres legyen. Tomáš Drucker volt egészségügyi- és belügyminiszter pártalapítási szándékát nem kommentálta. Állítása szerint a jövőbeni terveiről nem beszélt Druckerrel.

Azzal az információval kapcsolatban, hogy Gašpar felkerülhet a Smer-SD jelöltlistájára, Pellegrini kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben ez nem lenne jó ötlet.

„Talán inkább arra kellene összpontosítania, hogy cáfolja a felmerült gyanút és tisztázza a nevét” – zárta a kormányfő.

Mint ismert, Gašpar a közösségi hálón nemrég azt írta, biztonsági intézet alapítását tervezi. Úgy fogalmaz, a politikai pályára lépés szerinte az egyik törvényes módja annak, hogy az állampolgár érvényre juttathassa a véleményét. Nem zárta ki, hogy politizálni fog, de hozzátette, nagyon el kellene gondolkodnia azon, melyik az a politikai mozgalom, amelyiknek a programjával azonosulni tudna.

Tibor Gašpar 2012 és 2018 között országos rendőrfőkapitány volt, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után távozott posztjáról. 2019. Január 31-ig, az újságírók megfigyelésének nyilvánosságra kerüléséig Daniela Saková (Smer-SD) belügyminiszter tanácsadója volt. Saková akkor azt mondta, Gašpar azért távozott a posztról, hogy javuljon az atmoszféra és enyhüljön a rá nehezedő nyomás.


(TASR/para)