Pellegrini nem igazán tudja elképzelni magát ismét egy Fico vezette kormányban

2021. október 18. - 08:21 | Belföld

A Hlas-SD elnöke, aki még smeresként volt két évig kormányfő, a Markíza vasárnapi politikai vitaműsorában beszélt arról, hogy csak nehezen tudja elképzelni magát egy újabb, Robert Fico Smer-elnök vezette kormányban.

Pellegrini nem igazán tudja elképzelni magát ismét egy Fico vezette kormányban
Peter Pellegrini és Mária Kolíková (Fotó: Tvnoviny.sk)

Pellegrini ellenfele a vitában Mária Kolíková igazságügyi miniszter volt, akivel beszéltek a kormány által tervezett igazságügyi és kórházi reformokról is, de Pellegrini egy kérdésre válaszolva kijelentette a fenti mondatot is.

Értelemszerűen Kolíkovával eltért a véleményük a korrupciós nyomozásokról, melyek jelenleg is folynak az előző kormányok tisztségviselőivel szemben. Szóba került például Peter Kažimír jegybankelnök ügye, akit még az előző kormány idején, 2019-ben választott meg a parlament a nemzeti bank élére.

A héten megvesztegetéssel gyanúsították meg, pontosabban azzal, hogy 50 ezer eurónyi kenőpénzt közvetített és vitt el maga a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatójának, František Imreczének. Pellegrini ugyanakkor kiáll mellette. "Nem állíthatjuk, hogy a büntetőjogi szervek teljes mértékben pártatlanul, politikamentesen cselekednének, és hogy nem manipulálnák az egyes eljárásokat" - jelentette ki Pellegrini az adásban, hozzátéve, hogy Kažimír meggyanúsítása mögött egyetlen együttműködő tanú vallomása áll.

Ő pedig nem más, mint az említett Imrecze, akiről viszont már Pellegrini sem nyilatkozott különösebben barátságosan. "Az az ember már isten tudja, mit el nem követett. Biztosan más büntetések is fenyegették, és hogy azokat elkerülje, akárkiről mond akármit" - fogalmazott.

Mária Kolíková azzal reagált, hogy ha az együttműködő tanúk intézményét vonja kétségbe, azzal a büntetőjog alapvető intézményét vonja kétségbe. "Az, amit csinál, annak a rendszernek a folyamatos támadása, ami eddig önöknek megfelelt" - folytatta. - "Most már nem felel meg, mivel olyan személyek ellen folytat eljárást, akik közel álltak önhöz, és az eljárás önhöz is közelít."

(TASR)