Pellegrini: Nem kell tartani radikális intézkedésektől

2020. március 6. - 18:12 | Belföld

Kostolište és Vysoká pri Morave lakosainak az új koronavírus-fertőzéssel összefüggésben nem kell tartaniuk attól, hogy az állam szigorú korlátozó intézkedésekkel sújtja, vagy karantén alá helyezi őket. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki a válságstáb pénteki ülése után.

Pellegrini: Nem kell tartani radikális intézkedésektől
Fotó: TASR

A férfi, akinek a szervezetében Szlovákiában elsőként mutatták ki az új koronavírust, a Malacky melletti Kostolištén lakik, és Vysoká pri Moravén dolgozik egy kisebb, 20 alkalmazottat foglalkoztató cégnél. Jelenleg a pozsonyi Kramáre kórház infektológiai osztályán ápolják őt.

A férfi feleségétől és fiától is mintát vettek, a tesztek eredménye még nem ismert. Utóbbi február közepén Velencében járt, nála azonban nem jelentkeztek a tünetek. A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a fertőzött férfi már azelőtt sem érezte jól magát, hogy a fia hazatért Olaszországból.

Pellegrini elmondta: egyelőre nem hoznak rendkívüli intézkedéseket. A lakosokat arra intette, hogy figyeljék az egészségi állapotukat, és kerüljék a tömeget. Egyben nyugalomra intett mindenkit.

Dušan Dvoran, Vysoká pri Morave polgármestere sem vezet be egyelőre semmilyen rendkívüli intézkedést. „A fertőzött férfi a rendelkezésünkre álló információk szerint az elmúlt 14 napban nem fordult meg a cégben, így nem került kapcsolatba a helyi lakosokkal sem” – jegyezte meg Dvoran. A községben péntek este összeül a válságstáb.

Pénteken hivatalosan is beigazolódott az első koronavírusos eset Szlovákiában. Részletek:

Koronavírus Szlovákiában: leállítanak minden Olaszországba tartó repülőjáratot, beteglátogatási tilalom az összes kórházban
Megvan az első koronavírusos fertőzött Szlovákiában – Pellegrini szerint nem kell pánikba esni
Koronavírus: SMS-ben értesítenek a teendőkről minden állampolgárt
Szlovákiai koronavírus: van egy titkos hely az országban, ahol ha kell, elférne 2 ezer páciens
Karanténba helyezték mind a kilenc személyt, aki kapcsolatban volt a koronavírussal fertőzött férfi feleségével


(TASR)