Pellegrini nem lesz köztársasági elnök

A Smeren belül egyelőre nem foglalkoztak a jövőre esedékes államfőválasztással, sem a lehetséges jelöltekkel, sem egy olyan jelölttel, akit esetleg a párt támogathat, ha nem állít saját jelöltet.

Pellegrini nem lesz köztársasági elnök
Peter Pellegrini - Fotó: Cséfalvay Á. András

Peter Pellegrini miniszterelnök leszögezte, ő maga nem fontolgatja a választáson való indulást. "Én a miniszterelnöki funkcióra összpontosítok, amit a lehető legjobban szeretnék ellátni. Ha majd a Smeren belül elkezdődik a tanácskozás a lehetséges jelöltekről, nem hinném, hogy az én nevem felmerülne" - szögezte le.

Korábban lehetséges smeres jelöltként már szóba került Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, de Miroslav Lajčák külügyminiszter is. Šefčovič viszont jelezte, hogy az ő feladata inkább az európai parlamenti választáson való részvétel emelése, hogy ne erősödjenek a szélsőséges és Európa-ellenes pártok. Lajčák visszautasította a jelölést, és már Robert Fico is jelezte, hogy nem kíván ismét indulni. 2014-ben az elnökválasztás második fordulójában alulmaradt Andrej Kiskával szemben.

(TASR)