Pellegrini: A nemzetiségi színházak pénzügyeivel foglalkozzunk, ne a fenntartókkal

2018. október 10. - 13:52 | Belföld

A Híd képviselői által beterjesztett módosító javaslat, melynek értelmében a nemzetiségi színházakat a Kulturális Minisztérium fenntartói hatáskörébe kellene áthelyezni, Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) szerint olyan ellenjavaslatot váltana ki, amely a kerületi önkormányzatok bevételeinek csökkentését követelné.

Pellegrini: A nemzetiségi színházak pénzügyeivel foglalkozzunk, ne a fenntartókkal
Fotó: Cséfalvay Á. András

A kormányfő szerint a fenntartói hatáskör tárgyalása helyett azzal kellene foglalkozni, hogy megegyezés szülessen az állam és a nemzetiségi színházak között a lehetséges pénzügyi támogatásról.

Pellegrini arra is felhívta a figyelmet, hogy a kerületi önkormányzatoknak a juttatásokat arra kellene felhasználniuk, hogy a saját hatáskörükbe tartozó területeket fejlesszék, beleértve a kultúrát is. „Amennyiben felmentjük az önkormányzatokat bizonyos kötelezettségek alól, a Pénzügyminisztérium következő lépése nagy valószínűséggel az lesz, hogy megvonja tőlük a támogatást is, ez pedig éles vitákat váltana ki arról, hogy hol van szükség a pénzre, és hol nincs" – figyelmeztet Pellegrini, aki egyetért azzal, hogy a nemzetiségi színházak tevékenységükkel túlmutatnak a régión, ahol találhatóak.

„Ezért az a javaslatom, hogy a kultúrtárca és az állam a költségvetésen felül pénzügyileg támogassa a nemzetiségi színházakat" – tette hozzá. A kormányfő reméli, hogy sikerül megegyezniük, és a képviselők visszavonják a javaslatot.

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter szerint a kérdés a nemzetiségi színházakra is tartozik. „Tudomásom szerint elégedettek a fennálló fenntartói rendszerrel" – mondta a miniszter asszony, aki úgy gondolja, hogy a téma hosszabb diskurzust igényel, „amelyben a Koalíciós Tanácsnak is van mit mondania".

A Híd párt képviselői által beterjesztett módosító javaslat értelmében a nemzetiségi színházakat – az eperjesi (Prešov) Romathan Színházat és Alexander Duchnovič Színházat, a kassai Thália Színházat, a Komáromi Jókai Színházat -, valamint az eperjesi PUĽS népművészeti egyesületet a Kulturális Minisztérium fenntartói hatáskörébe kellene áthelyezni. Ez azt jelentené, hogy az említett színházak és az említett zenei intézet állami intézményekké válnának. A színházi és zenei tevékenységről szóló törvény módosítását a parlament októberi ülésén kellene megtárgyalni.

A Híd azzal indokolja a módosítást, hogy bár a nemzetiségi intézmények jelenleg az adott megye fennhatósága alá tartoznak, ezek valójában országos tevékenységet folytatnak, amely a megye határain túlra is kiterjed. Úgy vélik, az említett egyesületek tevékenysége összevethető a kassai Állami Filharmonikusok, a zsolnai Állami Kamarazenekar, vagy a besztercebányai Állami Opera tevékenységével, amely intézmények a Kulturális Minisztérium fennhatósága alá tartoznak.


(TASR)