Pellegrini nyíltan beszélt arról, hogy szedi-e a sátorfáját vagy marad a Smerben

2019. augusztus 21. - 17:15 | Belföld

Peter Pellegrini tagadja azokat a sajtóban megjelent információkat, hogy kész elhagyni a Smer-SD-t. Ezt a szerdai kormányülés után mondta, és hangsúlyozta, továbbra is azon fog dolgozni, hogy a Smer-SD sikeresen szerepeljen a parlamenti választáson, és hogy a szociáldemokrácia hangsúlyosan jelen legyen Szlovákiában.

Pellegrini nyíltan beszélt arról, hogy szedi-e a sátorfáját vagy marad a Smerben
Fotó: TASR (archív)

„A Smer-SD alelnöke vagyok. Kötelességem mindent megtenni, hogy a párt, amely a szociáldemokráciát képviseli és a szociálisan fejlett állam építésén dolgozik, továbbra is eredményeket érjen el”

- hangsúlyozta Pellegrini és hozzátette, léteznie kell olyan pártnak Szlovákiában, amely odafigyel az emberek szociális szükségleteire.

A kormányfő tagadta azokat az állításokat, melyek szerint „80 százalékban elhatározta”, hogy kilép a pártból. Legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a Smer-SD megtartsa legerősebb pozícióját a politikai pártok között. Úgy fogalmazott, azt akarja, hogy a pártnak esélye legyen megnyerni a közelgő, 2020. Február 29-én esedékes parlamenti választást.

Pellegrini azt is kizárta, hogy a tárgyalásoknak ebben a szakaszában szigorú feltételeket szabjon a pártban. Ezt azokra a sajtóban megjelent hírekre reagálva mondta, melyek szerint nem akarja a választási listán látni a párt néhány tagjának nevét, többek között Robert Ficóét és Robert Kaliňák volt külügyminiszterét. Ismételten tagadta, hogy tárgyalt volna Tomáš Drucker egykori belügyminiszterrel, volt egészségügyi miniszterrel arról, hogy belépne alakuló pártjába.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerdán kijelentette, kész megtenni mindent azért, hogy a párt megnyerje a jövő évi parlamenti választást. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem ő lesz a listavezető. Azt mondta, úgy áll a választáshoz, hogy a Smer-SD megnyerje. Hozzátette, bárki, aki jelenleg jelentős funkciót tölt be, indulhat a párt színeiben.

(TASR)