Pellegrini odaszúrt Matovičnak Kollár botránya és a gazdaság újraindítása miatt is

2020. június 25. - 12:12 | Belföld

A Smerből távozó exkormányfő, Peter Pellegrini csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az első szeptemberi parlamenti ülés után felajánlja a parlament alelnöki pozícióját, amelyet jelenleg betölt.

Pellegrini odaszúrt Matovičnak Kollár botránya és a gazdaság újraindítása miatt is
Fotó: TASR

Pellegrini azt is megjegyezte, még korántsem biztos, hogy végleges azoknak a képviselőknek a száma, akik hátat fordítanak a Smernek és követik őt.

„Kész vagyok a parlament szeptemberi ülésének első napján felkínálni az alelnöki tisztségemet” – jelentette ki Pellegrini. Hozzátette: A Smerből távozó többi képviselő is tudja, hogy mi a dolga. „Lemondunk a párttisztségekről, a párttagságunkról és kilépünk a frakcióból is. Ez azt jelenti, hogy távozunk a parlamenti bizottságok éléről is, hiszen ezek a pozíciók a frakciótagsággal együtt megszűnnek” – fejtette ki Pellegrini, aki azt ígérte: rövid időn belül bemutatja az új pártját, valamint az aláírásgyűjtés módját is.

A volt kormányfő azt reméli, hogy őszre beregisztrálják az új pártot, és véglegesedik a létszám is. Pellegrini szerint a jelenlegi képviselői létszám bővülni fog, és így az övéké lesz a legerősebb csoportosulás a parlamentben. Kérvényezni fogja az új frakció bejegyzését is. Pellegrni azt szeretné, ha a parlament új alelnökét a szeptemberi ülésen az új politikai erőviszonyoknak megfelelően választanák meg.

A korábbi miniszterelnök bírálta Igor Matovič aktuális kormányfőt azért, ahogy Boris Kollár, a parlament elnökének diplomamunkája körül kialakult botrányra reagált. „Tegnap azt mondta nekünk, hogy a hatalom megőrzése érdekében minden rendben van és nem tesz semmit” – idézte Pellegrinit a DenníkN. Szerinte éppen Matovič mondta ezt, aki korábban a parlament előző elnökét támadta ugyanezért.

Pellegrini szerint Matovičnak a hatalom előbbre való, mint az összes korábbi ígérete.

Az exkormányfő értékelte, ahogy a Matovič-kormány egészségügyi szempontból megküzd a koronavírus-járvánnyal, a gazdaság újraindításának módját azonban bírálta. „Két lábon kell állunk. Nem elég, hogy a gazdaság sántít, de attól tartok, hogy az a bizonyos láb kezd lebénulni” – mondta a Matovič-kormány első száz napja kapcsán, majd kiemelte, egyelőre több tárcán belül sem érezni javulást.


(DenníkN)