Pellegrini örvend a kínai befektetőknek, ha azok szlovákiaiakat foglalkoztatnak

Szlovákia üdvözli a kínai befektetőket, ha, ha szlovákiai, illetve európai munkaerőt alkalmaznak a nagy építkezéseken. A stratégiai beruházásoknak azonban szlovák kézben kell maradniuk, fogalmazott a kelet- és közép-európai országok és Kína horvátországi, dubrovniki találkozóján Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő.

Pellegrini örvend a kínai befektetőknek, ha azok szlovákiaiakat foglalkoztatnak
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

„Szlovákia szívesen látja a kínai vállalkozókat a szlovák piacon, de Szlovákia számára kulcsfontosságú, hogy a befektetések azokra a területekre irányuljanak, amelyekre mi szeretnénk, az általunk kulcsfontosságúnak tartott stratégiai területek pedig hazai tulajdonban maradjanak” – fogalmazott Pellegrini. További feltétel, hogy az ázsiai cégek helyi, illetve európai munkaerőt alkalmazzanak. „Más országokban is nyertek már tendereket kínai vállalatok, ott azonban kínai munkások ezreit foglalkoztatják” – mondta a kormányfő.

Három területet vázolt fel a találkozón a miniszterelnök, melyen Szlovákia és Kína együttműködhetne. Az első a Kínai termékek behozatala Szlovákiába és viszont, a másik a tudományos terület és a kutatás, a harmadik pedig a mezőgazdasági termékek, például a szlovák tejtermékek exportálása Kínába, amiről a dubrovniki találkozón egyezményt írt alá a két ország.

(TASR)