Pellegrini pitbullként kapaszkodik a referendumba, és kitalálta, mi legyen!

2021. szeptember 1. - 12:49 | Belföld

A smeres szökevények által alapított Hlas-SD az Alkotmány ünnepén elfogadta az általuk szeptember 1-jei nyilatkozatnak nevezett dokumentumot, amit beterjesztenek a parlamentbe is. 

Pellegrini pitbullként kapaszkodik a referendumba, és kitalálta, mi legyen!
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Ebben a bizonyos deklarációban azt hangsúlyozzák, hogy a hatalom a néptől származik, melynek a választási ciklus közben is joga van korrigálni a politikusok ténykedését. Erről Peter Pellegrini pártelnök beszélt sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy a Hlas-SD parlamentben ülő képviselői írták alá, és felszólította a három legfőbb közjogi méltóságot, illetve a parlament képviselőit, hogy csatlakozzanak.

A Hlas-SD ezzel szeretné elérni, hogy mégiscsak megtarthassák a választási időszak lerövidítéséről szóló népszavazást. A deklarációban ezért az szerepel, hogy a referendum a nép akarata érvényesítésének alkotmányos, demokratikus és legitim eszköze.

"A személyes, polgári és politikai véleménynyilvánítás legmagasabb szintjét jelenti. Az Alkotmánynak egyértelműen és kétségbe vonhatatlanul kell definiálnia a népszavazás megtartásának törvényi feltételeit, a parlament kötelessége pedig úgy módosítani az Alkotmányt, hogy az ne vessen fel kérdéseket" - szögezte le Pellegrini.

Úgy véli, a nép referendum kiírására irányuló akaratát, melyet az Alkotmányon, illetve egy kellő mennyiségű aláírással ellátott petíción keresztül fejez ki, nem lehet ignorálni, sem elodázni. "A közjogi méltóságoknak aszerint kell cselekedniük, hogy a referendumot, amelyet elegendő számú polgár kért, mielőbb megtartsák. A polgárok akarata, melyet egy érvényes referendumon nyilvánít ki, kötelező érvényű kell legyen a parlament számára, a politikusoknak pedig el kell fogadniuk" - hangsúlyozta.

Azt kérte a parlament képviselőitől, hogy a deklarációra bólintsanak rá, a kormánykoalíciótól pedig azt, hogy a szükséges törvénymódosítások elfogadását tegyék lehetővé rövidített eljárásban, és a deklarációnak megfelelően a lehető legrövidebb időn belül írják ki a népszavazást.

Az ellenzéki képviselők által indított petíciót 585 ezren írták alá, az Alkotmánybíróság szerint viszont alkotmányellenes a választási időszak lerövidítéséről népszavazást kiírni.

(TASR)