Pellegrini: A polgármestereknek tudniuk kell, hogy az állam csak félig gondoskodik az iskolákról

2018. szeptember 3. - 10:58 | Belföld

A miniszterelnök hétfőn a bazini járásbeli Slovenský Grob község alapiskolájában nyitotta meg a tanévet.

Pellegrini: A polgármestereknek tudniuk kell, hogy az állam csak félig gondoskodik az iskolákról
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Peter Pellegrini szerint ez az egyik olyan település a főváros közelében, ahol nő a lakosok, ezen keresztül pedig az iskolások száma is. "Itt olyan polgármester van, aki képes reagálni erre, és tudatosítja, hogy az infrastruktúra mellett az oktatásügybe is invesztálnia kell. Az önkormányzatnak köszönhetően sikerült egy új épületrészt hozzáépíteni az iskolához, és bővíteni az osztályok számát, ellenkező esetben ugyanis az iskola nem vehetne fel annyi gyereket, mint ahányan itt vannak" - szögezte le.

Úgy véli, az állam csak fele részben gondoskodik az iskolákról, a másik fele részben pedig az önkormányzatoknak és a polgármestereknek kell. Emellett szerinte arra is ügyelniük kell, hogy nemcsak az alapiskolákban, de az óvodákban is legyen elegendő hely a gyerekeknek.

"Fontos, hogy mielőtt a gyerekek beülnek az iskolapadba, abszolváljanak legalább egy egy, ha nem kettő évet az oviban, és jobban felkészüljenek az iskolai életre" - húzta alá. Emlékeztetett arra, hogy kormánya egyik prioritása támogatni az óvodák bővítését olyan módon, hogy kötelezhessék a szülőket arra, hogy legalább az óvoda utolsó évében beadják oda a gyerekeiket.

A község polgármestere, Štefan Gašparovič elmondta, hogy a helyi óvodát sikerült két osztályteremmel bővíteniük, és ezt most a miniszterelnök adta át.

Pellegrini figyelmeztetett arra is, hogy a Smer tanácsozik az iskolás, illetve az óvoda utolsó évét látogató gyerekek számára nyújtandó ingyenes ebédről. Elképzelhetőnek tartja, hogy ez már 2019-ben megvalósul, akár januárban, vagy szeptemberben.

(TASR)