Pellegrini reméli, hogy a kettős gyilkosság elkövetői elnyerik méltó büntetésüket

2020. január 14. - 07:36 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő bízik benne, hogy a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság elkövetői elnyerik méltó büntetésüket, ahogy más bűncselekmények elkövetői is. A kormányfő erről a közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést a hétfői tárgyalás berekesztése után.

A miniszterelnök szerint fontos, hogy mindenki lássa: Szlovákiában a törvények kivétel nélkül mindenkire egyformán vonatkoznak. Egyben köszönetet mondott a nyomozóknak, a rendőröknek és az ügyészeknek az elvégzett munkáért. Hozzátette: arra buzdítja az illetékes szerveket, hogy igazságosan, a törvényekkel és az alkotmánnyal összhangban ítélkezzenek.

A miniszterelnök felidézte, hogy az újságíró-gyilkosság kivizsgálása volt az egyik prioritás, amelyet kitűzött maga elé, amikor a kormány élére állt. Pellegrini Robert Ficót, a Smer-SD elnökét váltotta a miniszterelnöki székben. A kormányváltást az újságíró meggyilkolása után kialakult helyzet követelte meg.

Ružena Sabová, a Specializált Büntetőbíróság szenátusának elnöke hétfőn nyitotta meg a főtárgyalást Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. A vádlottak padján Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček foglalnak helyet. Utóbbi hétfőn beismerte bűnösségét, vagyis azt, hogy ő követte el a gyilkosságot. Az ügyben korábban már elítélték Andruskó Zoltánt, aki vádalkut kötött az ügyésszel.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A kettős gyilkosság után több tüntetésre is sor került, melyeket a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szervezett.


(TASR)