Pellegrini rendezné a pozsonyi tanárok és rendőrök fizetését

2019. szeptember 5. - 14:03 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő rendezni szerezné azoknak az alkalmazottaknak a fizetését, akiknek a szakmája hiánycikknek számít a nagyobb városokban, főleg a Pozsonyban és környékén. A szerdai kormányülés előtt Pellegrini azt közölte, hogy elsősorban az oktatásban és a rendőrségnél dolgozókról van szó.

Mint elmondta, szerinte a helyzet megoldása nem megy egyik napról a másikra. „A helyzet nem oldódik meg sem egy, sem két hónap alatt. Komoly vitát kell kezdeményezni a kérdésben. Nem dolgozhatunk ki valamiféle diszkriminatív modellt” – mondta a kormányfő.

Megjegyezte: például a rendőrségnél és az oktatásban dolgozókról van szó, illetve más közhasznú munkát végző alkalmazottakról. De egyelőre ez csak egy kezdeményezés, amely elindíthatja a helyzet rendezését. „Pozsony és környékén nem lesz elég munkaerő, mert az emberek nem lesznek hajlandóak olyan fizetésért dolgozni, amilyenért Nyitrán, Besztercebányán vagy Eperjesen dolgoznak” - közölte. Hozzátette: Pozsonyban más az életszínvonal. „Az, aki Pozsonyban akar dolgozni, elvár egy bizonyos szintű fizetést” – mondta.

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatásügyi miniszter szerint a nagyvárosok tanári fizetéseire rendszerszintű megoldást kell találni, és a fizetéseket a létfenntartás költségei alapján kellene osztályozni. „A problémát az jelenti, hogy ezt nem lehet egyetlen szektoron belül megoldani. A fizetések összegét központilag és országos szinten határozzák meg a köz- és államigazgatásban” – jegyezte meg Lubyová. „Szlovákia legnagyobb részén a fizetések vonzóak, és az emberek ismét elkezdtek visszatérni az iskolaügybe” – közölte Lubyová.


(TASR)