Pellegrini riadót fújt és ripsz-ropsz mozgósította az állami vezetést!

2021. szeptember 14. - 16:12 | Belföld

Peter Pellegrini volt kormányfő és a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke felszólította Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt, hogy Ferenc pápa távozása után mielőbb hívja össze az állami biztonsági tanácsot, és foglalkozzanak a biztonsági egységeknél kialakult helyzettel. Pellegrini szerint ezek után Zuzana Čaputová államfőnek kellene kezdeményeznie a három legfőbb közjogi méltóság találkozóját, Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti elnöknek pedig egy parlamenti ülést kellene összehívnia, amelyen tájékoztatnák a képviselőket az eredményről.

Pellegrini riadót fújt és ripsz-ropsz mozgósította az állami vezetést!
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Pellegrini megjegyezte: ha a kormányfő korábban tudott lépni, és össze tudta hívni az állam képviselőit a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) épületében, akkor kihasználva a törvény adta jogköreit, összehívhatná a biztonsági tanácsot is. „Kormányfőként minden más országban cselekednie kellene. Ez azt jelenti, hogy nem furcsa összetételű titokzatos találkozókat kell szervezni, hanem az erre való szervet kell elővenni” – így Pellegrini. Megjegyezte: a kormányfő nem kerülheti el a politikai felelősségvállalást, mert ő felel a minisztereiért, és ő jelöli az SIS vezetőjét. Hegernek szerinte már rég le kellett volna váltania Roman Mikulec (OĽANO) belügyminisztert.

Pellegrini azt állítja, hogy van elég törvényes módon beszerzett bizonyíték és hangfelvétel, amely a helyzet súlyosságát igazolja. Egyelőre csak azt mondja, hogy a háttérben a hangfelvételek drasztikus tartalmáról beszélnek. Elmondta, hogy ezeken egyes nyomozók arról egyeztetnek, hogy mit csináljanak valamelyik tanúval vagy letartóztatásban lévő személlyel, hogy tanúskodjon. Hozzátette: tart attól, hogy ha ezek az információk beigazolódnak és napfényre kerülnek, miképp fogja a nyilvánosság kezelni a rendőröket.

A köztársasági elnökhöz intézett felhívással kapcsolatban, mely szerint találkozót kellene kezdeményeznie a többi legfőbb közjogi méltósággal, megjegyezte, hogy épp az elnök az, akinek nehéz időkben „rendet kell csinálnia” a parlament elnökével és a kormányfővel együtt. „Habár nem törvényből adódóan, mivel a köztársasági elnöknek nincsenek ilyen jogkörei, de morális tekintélyként bármikor megteheti” – mondta.

Egyúttal arra szólította fel az államfőt, hogy küldje el Peter Kubinát a tanácsadói közül, mert ügyvédként olyan személyeket is képvisel, akiket hétfőn tartóztattak le a belső ellenőrzési hivatal (ÚIS) akciója keretében. Feltette a kérdést: komfortosan érzi-e magát az államfő ebben a helyzetben, normálisnak tartja-e ezt, és pártatlannak fogja-e érezni magát egy ilyen helyzetben.

Peter Kubina viszont már rég nem dolgozik Zuzana Čaputová államfő tanácsadójaként. Ezt Martin Strižinec, az államfő szóvivője közölte Pellegrinire reagálva. „A tanácsadói munkaviszony 2021. május 25-én ért véget, éppen azért, hogy az új ügyvédi tevékenysége miatt, ne merülhessen fel az összeférhetetlenség gyanúja. Az, hogy Peter Kubina már nem az államfő tanácsadója, ellenőrizhető lett volna az elnöki hivatal hivatalos oldalán, amelyen megtalálható a tanácsadók listája” – árulta el a szóvivő.

A Tomáš Tarabához közeli független parlamenti képviselők felszólították a kormányfőt, hogy vállalja a politikai felelősséget a jogállam felbomlásáért. Állásfoglalásukban megállapították, hogy a belső ellenőrzési hivatal hétfői akciója az SIS vizsgálatok manipulálásával kapcsolatos információit igazolja. Ezenkívül a biztonsági erőkbe és a bűnüldöző szervekbe vetett bizalom csökkenésének negatív hatásaira figyelmeztettek.

(TASR)