Pellegrini szerint az EU-nak egységes álláspontot kell képviselnie a brexit-tárgyaláson

2019. december 13. - 19:34 | Belföld

A nagy-britanniai előrehozott választások után, melyekre csütörtökön került sor, kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió megőrizze az egységes álláspontját a további tárgyalásokon, amelyek az eddigieknél is nehezebbek lesznek.

Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki a kétnapos EU-csúcs után tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

„Rossz hír ez az EU számára – először fordul elő a történelemben, hogy egy ország elhagy minket”

– fűzte hozzá.

Pellegrini szerint nagy rá az esély, hogy az új brit kormányfő, Boris Johnson akkora többséget szerzett a parlamentben, amely lehetővé teszi számára a brexit-megállapodás mielőbbi ratifikálását. A szlovák kormányfő hangsúlyozta: 11 hónapjuk maradt arra, hogy tető alá hozzák az összes, az EU és Nagy-Britannia együttlétezését szabályozó egyezményt.

„Ez rendkívül nehéz lesz”

– figyelmeztetett.

Hozzátette: ha 11 hónapon belül nem sikerül aláírni minden kereskedelmi és biztonsági megállapodást, Nagy-Britannia az EU szempontjából „harmadik országgá” válhat.

A csütörtöki előrehozott választásokon csaknem 46 millió brit választott képviselőket a brit parlament 650 tagú alsóházába. Boris Johnson miniszterelnök Konzervatív Pártja 364, a Munkáspárt 203 mandátumot szerzett. Johnson a pártja győzelmét követően kijelentette: a konzervatívok most erős, új mandátumot kaptak arra, hogy megvalósítsák a brexitet, illetve hogy egyesítsék és előremozdítsák az országot. Az új miniszterelnök abban érdekelt, hogy Nagy-Britannia január 31-ig kilépjen az EU-ból.

A legutóbbi választásokon, 2017 júniusában a konzervatívok 318, a Munkáspárt pedig 262 mandátumot szerzett. A Konzervatív Párt, élén az akkori kormányfővel, Theresa May-jel elveszítette az abszolút többségét a parlamentben, ami patthelyzetet eredményezett, ez pedig gátolta Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. Az Egyesült Királyság állampolgárai 2016 júniusában döntöttek a brexit mellett egy népszavazás keretében.

TASR