Pellegrini szerint az lenne az igazságos, ha Hamran Istvánt is leváltanák - el is mondta, hogy miért

2023. augusztus 21. - 17:31 | Belföld

Szlovákiában nyílt háború dúl a biztonsági erőknél, a polgárok nyugtalanok, Zuzana Čaputová államfő és Ódor Lajos kormányfő nem adott megfelelő magyarázatot a kialakult helyzetre. Ezt Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt vezetője állítja. A Biztonsági Tanács pénteki (augusztus 18.) ülése után tett kijelentéseik szerinte nem elegendőek.

Pellegrini szerint az lenne az igazságos, ha Hamran Istvánt is leváltanák - el is mondta, hogy miért

Ha a kormányfő a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatójának és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatójának a leváltása mellett dönt, akkor az igazságos hozzáállás érdekében Pellegrini szerint Hamran István országos rendőrfőkapitányt is le kellene váltania. „Ellenkező esetben kormányfőként részrehajló lesz” – mondta a rendkívüli parlamenti ülés megnyitására tett kísérlet után a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) bevetése kapcsán. Szerinte Hamranért a kormányfő felel, mivel őt bízták meg a belügyminisztérium vezetésével.

Pellegrini feszült helyzetről beszél. Emlékeztetett: az SIS két egymást követő igazgatója ellen indult eljárás, illetve az NBÚ vezetője ellen is. „Az egyik rendőrségi egység a rendőrfőnökkel az élén, megtámadta az állam többi biztonsági egységét” – tette hozzá.

Zuzana Čaputová államfő a biztonsági tanács ülése után kijelentette: semmiféle puccs nem zajlik az országban, és biztosítva van az intézmények működése. Leszögezte: azután lenne lehetőségük arra, hogy lépjenek az ügyben, hogy az ügyészség és a bíróság döntést hoz az eljárások törvényességével kapcsolatban.

Ódor Lajos kormányfő pénteken kijelentette: az ügyészek és a bíróságok döntése után fog lépni a Végkifejlet (Rozuzlenie) ügyben szereplő személyekkel kapcsolatban. A politikusokat önmérsékletre szólította fel, és elutasította a bűnüldöző szervek megfélemlítését.

A parlament rendkívüli ülését a Smer-SD kezdeményezte. Olyan határozatot akart elfogadtatni, mely szerint elmélyült az országban az alkotmányos és biztonsági válság, azt követően, hogy a NAKA több személy ellen is eljárást indított, többek között a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatója ellen.


(TASR)