Pellegrini szerint a kormány intézkedései nem elég hatékonyak

2020. október 15. - 14:53 | Belföld

A kormány által bejelentett intézkedések, amelyek például az idegenforgalmat érintik, olyanok, mint a fuldoklónak dobott lyukas úszógumi. Ezt egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette ki Peter Pellegrini független képviselő és a Hlas-SD párt elnöke.

Pellegrini szerint a kormány intézkedései nem elég hatékonyak
Fotó: TASR - archív

A sajtótájékoztatón néhány szálloda, étterem és fürdő képviselője is jelen volt.

Pellegrini hangsúlyozta: a korlátozó óvintézkedések nem csupán azt jelentik, hogy az emberek nem mehetnek étterembe vagy wellnessezni. Sokkal inkább a másik oldalt sújtják, azokat, akik nem tudják, hogy a következő hónapban kapnak-e fizetést. Hozzátette: Ausztriában már régen bejelentették, hogyan fog kinézni a téli szezon, ehhez képest a szlovákiai szállodatulajdonosok, valamint az éttermek, bárok üzemeltetői csak szerda (október 14.) este szembesültek az állami intézkedés részleteivel, ráadásul nem is sejthetik, hogy mennyi ideig fog tartani ez az állapot. „A tegnapi utolsó vacsora után a szállodáinkban, éttermeinkben és bárjainkban beállt az idegenforgalom klinikai halála” – fogalmazott Richard Raši független képviselő és a Hlas-SD tagja.

A volt kormányfő szerint a tegnap felvázolt intézkedéseket az érintettek úgy értékelték: olyanok, mint a fuldoklónak dobott lyukas úszógumi, amely körülbelül annyit segít az illetőn, hogy nem egy, hanem öt perc alatt fullad meg. Hozzátette: a forgalom 4-10 százalékának megfelelő támogatás, illetve a meglévő támogatási programok nem fogják talpra állítani az idegenforgalmat.

Pellegrini Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert is bírálta. „Nem elég csak veszekedni a miniszterelnök úrral, és üzengetni. Ettől az érintettek nem fognak jóllakni, és nem lesz biztonságérzetük sem” – mutatott rá a Hlas-SD elnöke, aki egyben felszólította Sulíkot, hogy a kormányfővel való veszekedés helyett inkább a szlovák gazdaság megmentésével foglalkozzon.

A parlamenti büfére utalva kijelentette: ezzel nem sugároznak pozitív üzenetet az állampolgárok felé. „Kigúnyoljuk őket, a szemükbe nevetünk. Szégyen, hogy a parlament azt gondolja, az ottani büfé teljesen máshogy ellenálló a COVID-dal szemben, mint bármelyik étterem Pozsony központjában, vagy Kelet-Szlovákiában” – jegyezte meg Pellegrini. Hozzáfűzte: a képviselők ugyanolyan emberek, mint más dolgozók, és nekik is el kellene viselniük bizonyos fokú kényelmetlenséget. Úgy véli, legfeljebb az ételkiadásnak szabadna működnie. Elismerte ugyanakkor, hogy nem vett részt azon a grémiumi ülésen, amelyen ezt tárgyalták.


(TASR)