Pellegrini szerint a kormány nem képes kezelni a helyzetet, és csak egyetlen dolgot tehet jelen pillanatban

2022. május 12. - 12:34 | Belföld

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas elnöke újfent felszólította a minisztereket és Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnököt, hogy távozzanak pozíciójukból, vessenek véget a választói időszaknak és tegyék lehetővé az előrehozott választások rendezését. Szerinte a kormánykoalíció nem képes megoldani a jelenlegi krízist, és az egyetlen, amit kínálni tud, az a civakodások és az ellenzéki politikusok letartóztatása.

Pellegrini szerint a kormány nem képes kezelni a helyzetet, és csak egyetlen dolgot tehet jelen pillanatban
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

„A kormány csak annyit tehet ezekben az időkben, hogy lemond a miniszterelnöki és miniszteri posztról, teljesíti az ígéretét, amit egy sikertelen népszavazás után tett, és a parlament elé terjeszti az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi az előrehozott választások megrendezését” – mondta Pellegrini.

Felszólította a koalíciót, hogy állítson fel 90 képviselőt, akik megszavazzák az alkotmánymódosítást, illetve a választói időszak lerövidítését. Kijelentette, hogy az ő képviselői a szavazatukat adják, és feltételezi, hogy az ellenzék többi része is így tenne.

Pellegrini a járványt, illetve annak következményeit említette, valamint a jelenlegi infláció- és dráguláshullámot. Szerinte a kormány nem képes oldani a helyzetet. Fontosnak tartja, hogy a kabinet meg tudja nyugtatni az embereket a gázellátást illetően is. Rámutatott továbbá az OĽaNO és SaS közti civakodásra, képviselőinek médiában megjelent kijelentéseire, valamint az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter közti nézeteltérésre. Szerdán mindkét miniszter jelezte, hogy adott esetben hajlandóak lennének egymás ellen tüntetni. Pellegrini ezt gyomorforgatónak nevezte.

A Hlas elnöke elutasította továbbá, hogy megállapodtak volna a PS-szel vagy az SaS-szel egy esetleges koalícióról. Szerinte ez Matovič beteges kitalációja. Pellegrini megemlítette, hogy a PS nemrégiben szintén elutasította az együttműködést a Hlasszal.


TASR/para