Pellegrini szerint a kormánykoalíció működik, a parlamentben van feszültség

2019. október 23. - 13:34 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint a kormánykoalíció továbbra is működőképes és a koalíciós tanácsnak még fontos dolgokat kell jóváhagynia.

Pellegrini szerint a kormánykoalíció működik, a parlamentben van feszültség
Fotó: TASR

Pellegrini a kormány késmárki (Kežmarok) kihelyezett ülése előtt beszélt erről azzal kapcsolatban, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke bejelentette, nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein.

„Az lesz most a kulcskérdés, hogy a koalíció képes-e további fontos döntések meghozatalára, elsősorban a jövő évi költségvetésre gondolok. Kiderül, hogy képesek vagyunk-e a konszenzusra, vagy mindenki visszavonul a saját kis homokozójába” - mondta a kormányfő.

Hozzátette, szerinte a kormánykoalíció működőképes, a kormánypárti frakciók együttműködése akadozik a parlamentben, és egyes dolgokban nem sikerült megegyezniük.

„A kormány működik, nem érzek semmiféle feszültséget a miniszterek között, minden teljesen rendben megy” - szögezte le a kormányfő.

Hozzátette, hogy az SNS minisztereivel is jó munkaviszonya van, és nem tart attól, hogy Késmárkon más hangulat uralkodna a kormányülésen. „Ez attól függ, hogy a házelnök adott-e valamilyen utasítást a minisztereinek. Ha nem, akkor nem fog történni semmilyen drámai dolog, nincs tudomásom arról, hogy például utasította volna a minisztereit, hogy ne vegyenek részt a kormányülésen vagy ne szavazzák meg az előterjesztéseket. Reményeim szerint rendben lezajlik a kormányülés, azért jöttünk, hogy az itteni emberek problémáival foglalkozzunk, nem a sajátjainkkal” - zárta Pellegrini. Hozzáfűzte, Andrej Danko kijelentéseit semmilyen módon nem akarja minősíteni.

Andrej Danko, az SNS elnöke kedden bejelentette, hogy ezentúl nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein, mert a parlament elutasította az SNS két törvényjavaslatát. A közbeszerzési törvény módosításáról, valamint az idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásáról van szó, a Híd képviselői mindkét szavazásnál tartózkodtak. Danko szerint ezzel a koalíciós partner „hátba szúrta” az SNS-t.


(TASR)