Pellegrini szerint Matovič csomagja talán családbarát, de semmiképp sem infláció elleni

2022. május 25. - 16:05 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) törvénycsomagját talán lehet családbarátnak nevezni, de infláció elleninek semmiképp – jelentette ki Peter Pellegrini parlamenti képviselő, a Hlas-SD elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Pellegrini szerint Matovič csomagja talán családbarát, de semmiképp sem infláció elleni
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Pellegrini azt mondta, sajnálja, hogy a jóváhagyott csomag nem oldja meg a jelenlegi égető helyzetet. „Az idő majd megmutatja, hogy esetleg lesznek-e olyan családok, amelyek a családtámogatási rendszer átalakítása miatt még rosszabbul is járnak, és kevesebb bevételhez jutnak” – jegyezte meg Pellegrini. Megismételte, hogy az intézkedések rengeteg munkavállalót egyáltalán nem érintenek és kimaradtak belőle a nyugdíjasok. Kritizálta, hogy a parlament nem szavazta meg pártja módosító javaslatát a 14. nyugdíj kifizetéséről. „Nem hagyhatnak cserben 1,4 millió nyugdíjast” – jelentette ki.

Valéria Pokorná, a Szlovák Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) tagja felszólította a kormánypártokat, legyenek tekintettel saját szüleikre, a magas inflációra, az 1,3 százalékos nyugdíjemelést pedig alamizsnának nevezte. Kitért a magas energia- és élelmiszerárakra. „A minimálnyugdíjból élők már csak a legszükségesebb dolgokat vehetik meg. Már a zöldség, a gyümölcs is tabu számukra, egyszerűen nincs rá pénzük” – mondta Pokorná.

Pellegrini Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt is bírálta. „Örökre Igor Matovič lakája marad, egy fügefalevél, amivel Matovič takarózik, Heger pedig tolerálja a fantazmagóriáit” – jelentette ki. A Hlas-SD elnöke a koalícióban uralkodó viszonyokat és egyes törvénytervezetek parlamenti megvitatásának folytonos halasztgatását is kritizálta.


TASR