Pellegrini szerint nem kizárt, hogy bukik a kormány még a ciklus vége előtt!

2019. március 22. - 14:45 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő nem örül neki, hogy a kormánykoalíció kezd eltávolodni a prioritásoktól.

Pellegrini szerint nem kizárt, hogy bukik a kormány még a ciklus vége előtt!
Fotó: TASR

Peter Pellegrini kormányfőt kellemetlenül meglepte, hogy a Híd az elnökválasztás második fordulójában Zuzana Čaputovát, és nem Maroš Šefčovičot támogatja. A kormányfő hozzátette: a koalíciós tanács ülésén meg kell majd beszélniük, hogy mire megy ki ez az egész.

„A koalíciós szerződés nem kötelez arra, hogy a közös jelöltet támogassák, erre a Hídnak joga van. De azt vártam volna, tekintettel az általunk javasolt jelölt kvalitásaira, hogy Maroš Šefčovič, és nem Zuzana Čaputová támogatását fogják ajánlani. Erre számítottam, és kellemetlenül meglepett a magatartásuk. Meg kell beszélnünk, mire megy ki ez az egész”

– jelentette ki újságírók előtt a miniszterelnök.

Azt akarja, hogy a kabinet szakmai és professzionális munkát végezzen. Ha erre nem kerül sor, beszélni kell a koalíción belül a jövőről.

Pellegrini örülne, ha a kormány kitartana a rendes parlamenti választásokig, de nem zárta ki, hogy ez nem fog sikerülni.

„Szilárdan hiszem, hogy még van mit kínálnunk, és azt szeretném, ha 2020 márciusában lennének a választások. Számomra azonban fontosabb a színvonalas szakmai teljesítmény és az emberek szolgálata. De ha erre nem lesz lehetőség, akkor foggal-körömmel kormányon maradni 2020 márciusáig, csak azért, hogy megtartsuk a hatalmat és a hivatalokat, nem lenne a legjobb Szlovákiának” – jelentette ki Pellegrini újságírók előtt.

A kormányfő szerint az emberi kapcsolatok terén minden rendben van a koalícióban, de úgy érzi, hogy kezdenek eltávolodni a prioritásoktól.

„És én olyan kormányzást, amely kezdi elveszíteni a magas szintű professzionalitás és szakmaiság jegyeit, hosszú távon nem tudok elképzelni” – tette hozzá.

A koalíciós partnerektől Pellegrini azt várja, hogy professzionálisan fognak hozzáállni a kormányzáshoz és az ország ügyeihez.

A kormányfő megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy „Szlovákiát tisztességgel elvezesse a következő parlamenti választásokig, és hogy a kormány úgy működjön, ahogy működnie kell.” Azt fogja kérni a miniszterektől, hogy teljesítsék a feladataikat. „Ha ez valamelyik koalíciós partnernek nem fog tetszeni, meg fogjuk beszélni, hogyan tovább” – zárta Pellegrini.

A koalíciós tanácsnak több vitás kérdést is meg kell tárgyalnia, így az adók kérdését, az alkotmánybíró-jelöltek választását, vagy a katonai repülőterek korszerűsítésére nyújtandó amerikai támogatás kérdését.

Mint ismert, a Híd csütörtökön bejelentette: azt tanácsolja a választóinak és a szimpatizánsainak, hogy az elnökválasztás második fordulójában Zuzana Čaputovát támogassák. Čaputová a második körben Maroš Šefčovicsal méri össze az erejét. Az első fordulót 40,57%-kal nyerte meg, ellenfele 18,66%-ot szerzett. A második fordulóra március 30-án kerül sor. Az új államfő június 15-én foglalja el a hivatalát.


(TASR/para)