Pellegrini szerint senki nem sajátíthatja ki november 17-ikét

2019. november 18. - 07:00 | Belföld

Peter Pellegrini miniszterelnök beszédet mondott a köztévében a bársonyos forradalom évfordulóján.

Pellegrini szerint senki nem sajátíthatja ki november 17-ikét
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Pellegrini arra hívta fel a figyelmet, hogy november 17-ikét senki nem sajátíthatja ki, ugyanis az mindenkié. Úgy véli, az újkori változásokhoz felelősen kell hozzáállni. Figyelmeztetett a népesség elöregedésére, a nemzetek mozgására, a gazdaság lassulására, a klímaváltozásra, az új technológiákra és a mesterséges intelligenciára.

"Ma a világ ismét változik, noha ez a változás finomabb, körmönfontabb és első pillanatra kevésbé látható, de talán még alapvetőbb, mint 30 éve" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Szlovákia ma már nem engedhet meg magának szociális kísérleteket.

"Ma már nem győzhet a nyers fizikai erő, mint a 90-es években, ma már nem gazdagodhatnak mindenki más kárára a maffiózók és különböző csalók" - húzta alá azzal, hogy a változásokhoz felelősségteljesen kell hozzáállni.

Pellegrini szerint szükség van az összetartásra és a kölcsönös bizalomra, éppen ezért felszólított az egymáshoz vezető utak felkutatására, és eközben kritizálta a viszályokat és a veszekedéseket.

"Nem azért bontottuk le a falakat 30 évvel ezelőtt, hogy azokat ma egymás között és magunk körül újra felhúzzuk" - szögezte le.

Emlékeztetett arra is, hogy 30 év telt el azóta, hogy több generáció élete is alapvetően változásnak indult, ám a forradalom sikere nem néhány embernek köszönhető, hanem az utcára vonuló százezreknek. Éppen ezért szerinte a jelenben azt senki nem sajátíthatja ki.

"Mi, Szlovákia polgárai azonban képesek vagyunk arra, hogy nemzetként sikeresek legyünk" - hangsúlyozta.

(TASR)