Pellegrini szerint Szlovákia hű marad a NATO-hoz

Peter Pellegrini csütörtöki látogatása a NATO brüsszeli központjában a kormányfő elmondása szerint annak a bizonyítéka, hogy az új szlovák kormány is hű marad az euro-atlanti értékekhez és elvekhez.

Pellegrini szerint Szlovákia hű marad a NATO-hoz
Peter Pellegrini és Jens Stoltenberg (Fotó: AP/TASR)

Ez volt Pellegrini második hivatalos külföldi útja miniszterelnökként. Elsőként Csehországba látogatott szerdán. Brüsszelben találkozott a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel.

Pellegrini a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a főtitkárt tájékoztatta arról, hogy a kormány a szövetségeseinek tett ígéretéhez híven növelni fogja a védelmi kiadásokat. Ezeknek 2020-ig el kellene érniük a GDP 1,6%-át, 2024-ig pedig a 2%-ot. A kiadásokat a hadsereg modernizálására fordítanák. 

Stoltenberg üdvözölte, hogy Szlovákia betartja a vállalt kötelezettségét, melyet azzal is alátámasztott, hogy Pellegrinit Peter Kažimír pénzügyminiszter is elkísérte a találkozóra.

A szlovák miniszterelnök jelezte továbbá, hogy Szlovákia továbbra is részt vesz az afganisztáni és az iraki NATO-misszióban, a kormány pedig jóváhagyta, hogy júliusban 152 katonát küldjenek Lettországba a NATO keleti határainak kollektív védelmére.

A találkozón szó volt továbbá az EU és a NATO közötti együttműködés elmélyítésének fontosságáról, a nyugat-balkáni NATO-bővítésről, a júliusi, brüsszeli NATO-csúcs várható témáiról és a kibernetikai biztonság megerősítéséről is.

(TASR)