Pellegrini: Szlovákia az autóiparra van utalva, ezért követnie kell az újításokat

2018. október 6. - 16:50 | Belföld

Szlovákia nagymértékben rá van utalva az autóiparra, ezért gyorsan követnie kell az újításokat ezen a területen.

Pellegrini: Szlovákia az autóiparra van utalva, ezért követnie kell az újításokat
Fotó: TASR

A jelenleg folyamatban lévő ipari forradalom középpontjában az elektromos akkumulátorok állnak, már csak a tiszta energiaforrások használatával kapcsolatos kötelezettségeink miatt is. Ezt pénteken közölte Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a Csorba-tói (Štrbské pleso) GLOBSEC Tatra Summit 2018 nevű találkozón.

Pellegrini elmondta, hogy Szlovákia gazdaságának egyik jellegzetessége, hogy az nagy mértékben az autóiparra épül. Az országnak ezért gyorsan követnie kell azokat az újításokat, amelyek ezen a terülten történnek. Jelenleg épp az elektromos akkumulátorok vannak az ipari forradalom középpontjában – mondta a kormányfő. „A nagy teljesítményű akkumulátorok sikeres előállítása szükségszerűség, de egyúttal kötelességünk is a tiszta energiaforrások felhasználása szempontjából” – jegyezte meg Pellegrini, aki szerint az ilyen célok teljesítése többoldalú együttműködést igényel.

A Slovak Battery Alliance nevű szövetség létrehozását Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) alelnöke jelentette be a GLOBSEC Tatra Summit 2018-on tartott pénteki sajtótájékoztatóján. Šefčovič szerint Szlovákia így nemcsak az autógyártás területén lehet nagyhatalom, hanem az elektromos közlekedés területén is.


(TASR)