Pellegrini: Szlovákia felkészült egy kiterjedtebb koronavírus-járványra is

2020. február 10. - 17:55 | Belföld

Szlovákia és a Szlovák Fegyveres Erők felkészültek egy kiterjedtebb koronavírus-járványra. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki, miután hétfőn meglátogatta a Rózsahegyi Központi Katonai Kórházat (ÚVN) és a hozzá tartozó tábori kórházat.

Pellegrini: Szlovákia felkészült egy kiterjedtebb koronavírus-járványra is
Fotó: TASR

A kormányfő elmondta: a hadsereg csaknem 500 egészségügyi alkalmazottat tud bevetni járvány esetén. Emellett három nap alatt fel tudnak állítani egy 70 férőhelyes, ún. mobilkórházat is a lešťi és a malacky-i katonai körzetben. Előbbi helyszínen a hadsereg képes létrehozni egy hermetikusan elzárt, izolált és kontrollált városkát, amelynek a befogadóképessége 2000 főig terjedne.

Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter rámutatott: a tábori kórház fő rendeltetése háború esetén ellátni a sérülteket, így az elsősorban a sebészeti beavatkozásokra van berendezkedve. Járvány esetén ezért inkább az erdőháti és a lesťi katonai körzet, valamint a kuchyňai és a sliači repülőtér kínálta kapacitásokat használnák ki.

Roman Jantoš, a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház igazgatóhelyettese kiemelte: az intézmény kész fogadni azokat a pácienseket, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja. „Jelenleg 25 szabad ágyunk van az infektológiai osztályon és a tüdőosztályon. Itt el is tudjuk szigetelni a pácienseket. A tábori kórházban legfeljebb hat fertőzésgyanús pácienst lennénk képesek izolálva kezelni” – pontosított.

Szlovákiában eddig 31 páciens esetében merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, de végül egyik esetben sem mutatták ki a betegséget. Pellegrini rámutatott: a mintákat már nem a berlini nemzetközi laboratóriumba küldik, hanem Szlovákiában vizsgálják ki, így már néhány órán belül ismertek a tesztek eredményei.


TASR