Pellegrini: Szlovákia készen áll a klímavédelemmel kapcsolatos átalakításokra

2019. december 3. - 10:07 | Belföld

Szlovákia tisztában van vele, hogy reagálnia kell a klímaváltozásra, és készen áll a szükséges átalakításokra. Ezt hétfőn jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő az ENSZ klímacsúcsán (COP25) Madridban.

Pellegrini: Szlovákia készen áll a klímavédelemmel kapcsolatos átalakításokra
Fotó: TASR/AP

Hozzátette: a kormány sürgeti azokat az aktivitásoknak, amelyeknek köszönhetően 2050-re elérhető lenne a klímasemlegesség. Az alacsony széntartalmú technológiák fejlesztéséről szóló stratégia jövő év elejére készülhet el. Pellegrini hangsúlyozta: Szlovákia támogatja, hogy Európa legyen az első karbonsemleges kontinens a világon.

A kormányfő azt ígérte, Szlovákia csökkenteni fogja a szénalapú áramfejlesztést, és fokozatosan felszámolják a barnaszén-kitermelést. Hozzátette: a bányák bezárása után biztosítani kell az érintett régiók szociális biztonságát.

Pellegrini arról is beszélt, hogy Szlovákia további 2,5 milliárd eurót különít el klíma- és környezetvédelmi befektetésekre. „Szlovákia idén először támogatta a nemzetközi Zöld Klíma Alapot, ezt a jövőben is folytatni kívánjuk” – fűzte hozzá.

Pellegrini szerint ezekben a kérdésekben globális összefogásra van szükség. „Nem engedhetjük, hogy a politikai népszerűség vagy a nyereség elveszítésétől való félelem erősebb legyen a racionális érveknél” – hangsúlyozta. Hozzátette: a klímavédelemmel kapcsolatos intézkedések új lehetőségeket is teremtenek, amelyek nyereségesek is lehetnek, és nem feltétlenül lassítják a gazdasági növekedést.

A kormányfő a médiának elmondta: a visegrádi négyek közül a találkozón egyedül Szlovákia deklarálta, hogy 2050-re karbonsemleges országgá akar válni. Pellegrini sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tárgyaláson nem vettek részt a legnagyobb légszennyezők, Kína és az Amerikai Egyesült Államok képviselői. „Ha nem lépnek ők is a fedélzetre, a kezdeményezéseink hiábavalóak” – fűzte hozzá.


(TASR)