Pellegrini Szlovákia leendő miniszterelnöke? A Hlas elnöke akkor is vezetni szeretné az országot, ha pártja nem nyeri meg a választásokat

2023. szeptember 17. - 17:17 | Belföld

A Hlas megtesz majd mindent a választások után, hogy ő adja az ország leendő miniszterelnökét - jelentett ki Peter Pellegrini a Markíza Na telo című politikai műsorában. 

Pellegrini Szlovákia leendő miniszterelnöke? A Hlas elnöke akkor is vezetni szeretné az országot, ha pártja nem nyeri meg a választásokat
Peter Pellegrini (TASR)

Pellegrini a vitaműsorban leszögezte: a továbbiakban nem zár ki senkit a választások utáni együttműködésből. Továbbá elmondta, hogy a választások után a miniszterelnökséget is megpróbálja majd magának behúzni, ám ezt csak abban az esetben, ha minimális lesz a szakadék a pártja és a választások győztese között.

Egyúttal megerősítette, hogy nem akar egy kormányban ülni Ficóval. Szerinte két volt miniszterelnök "nem fér meg egy csárdában".

Pellegrini vitapartnere Michal Šimečka volt. A PS elnöke újra elmondta, hogy meg szeretné előzni azt a szituációt, hogy Fico (Smer-SD), Mazurek (Republika) és Danko (SNS) egyszerre kormányozzon. Šimečka elmondta, hogy a választások után minden olyan demokratikus, Európa-párti formációval a tárgyalóasztalhoz ül, amely átlépte a választási küszöböt. Egyedül a Smertől és a "fasisztáktól" határolódott el. Szerinte Fico veszélyt jelent Szlovákiára nézve.

Pellegrinivel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a kormányzása alatt Szlovákia nem lépett előre. A Hlas vezetője azzal vágott vissza, hogy az elkövetkezendő évek egy miniszterelnök számára nagyon nehezek lesznek, és nincs róla meggyőződve, hogy Šimečka bírná ezt a terhet.

A Focus legutóbbi felmérése szerint a Progresívne Slovensko 16,5 százalékon áll, a Peter Pellegrini-féle Hlas-SD-t 14,6 százaléknyian választanák.

Pellegrininek azonban szomorúságra oka nincs, köztársasági elnök még lehet belőle:


(TASR)

Címkék: pellegrini, Šimečka