Pellegrini: Szlovákia nem vesz részt a migrációs paktumról való szavazáson

A migrációról szóló globális ENSZ-megállapodásról szerdán fognak szavazni az ENSZ New York-i közgyűlésén. Ezen a szavazáson – tekintve a szlovák kormány és a parlament állásfoglalását – Szlovákia nem vesz részt.

Pellegrini: Szlovákia nem vesz részt a migrációs paktumról való szavazáson
-illusztráció- (Fotó: TASR/Radovan Stoklasa)

Mindezt Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) mondta el a médiában megjelent megtévesztő információkra reagálva.

Szlovákia a közgyűlés hétfői (12. 17.) napján más dokumentumot fogadott el, a menekültekről szóló paktumot. Boris Gandel külügyi szóvivő elmondta, hogy az ENSZ-közgyűlésen Szlovákia képviselője is részt vett, aki – csakúgy, mint további 180 ország – támogatta a menekültekről szóló megállapodást. Az EU tagországai közül 26 volt a paktum mellett. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az egyezmény jogilag nem kötelező érvényű, az ENSZ országait semmilyen módon és semmire nem kötelezi.

A menekült-paktum azoknak az országoknak nyújt fokozott segítséget, amelyekben a világ 25 millió menekültjének a legnagyobb része él. A paktumot hétfőn elsöprő többséggel szavazták meg, 181:2 arányban. A paktum ellen csak az Egyesült Államok és Magyarország szavazott, a Dominikai Köztársaság, Eritrea és Líbia tartózkodott, néhány ország pedig nem jelent meg a szavazáson.

A menekültekről szóló megállapodás nem azonos a nagy port kavart, migrációról szóló globális ENSZ-megállapodással, amelyről szerdán fognak szavazni New Yorkban.

A december 10-i marrákesi konferencián az ENSZ 193 tagországának 85 százaléka a migrációs paktum mellett szavazott. Az Egyesült Államok határozottan a paktum ellen volt, ahogy Szlovákia, Csehország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország és Ausztrália is.

TASR