Pellegrini: Szlovákiába egyetlen menekült sem jöhet a beleegyezésünk nélkül

Szlovákia 1200 menekültet fogadhat be a szomszédos országoknak nyújtott segítség keretében. Az országba ugyanakkor nem jöhet egyetlen migráns sem a kormány beleegyezése nélkül. Ezt pénteken jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő a brüsszeli EU-csúcson elfogadott, migrációról szóló egyezménnyel összefüggésben.

Pellegrini: Szlovákiába egyetlen menekült sem jöhet a beleegyezésünk nélkül
Fotó: TASR

A tárgyalás Pellegrini szavai szerint rendkívül nehéz volt, tíz óráig tartott, és csak hajnali fél ötkor ért véget. A kormányfő úgy véli, sikerült elfogadni egy olyan dokumentumot, amellyel a Szlovák Köztársaság és az Európai Unió is elégedett lehet. Értékelte, hogy az áttelepítés kikényszerítése és a kötelező kvóták helyett a tárgyalás a külső határok hatékony védelmének kérdése felé mozdult el, amely a csúcstalálkozó egyik fő témája volt.

A megállapodás szerint megerősítenék a Frontex ügynökség támogatását, pénzügyi és technikai téren is. Pellegrini hozzátette: felszólították az EU szerveit, hogy értékeljék át a harmadik országokban létesített hotspotok rendszerét. Arra az esetre, ha mégis érkezik valamennyi migráns az EU területére, az első vonalbeli országokban ellenőrzött menekültközpontok létesülhetnek önkéntes alapon.

Szlovákiának a kormányfő szavai szerint szüksége volt a megerősítésre, hogy rá nem fognak vonatkozni a kötelező újraelosztás feltételei. „Egyetlen migráns sem jöhet Szlovákiába az ország beleegyezése nélkül” – jelentette ki a miniszterelnök. Pellegrini ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a szükséghelyzetbe került szomszédos országokból, például Ausztriából ideiglenesen átvehetünk és elszállásolhatunk menedékkérőket. Hozzátette: ilyen módon mintegy 1200 migráns befogadására van kapacitásunk.

TASR